fbpx

ДЕЛА И ПОЖРТВОВАЊЕ ДР ДРАГЕ ЉОЧИЋ: Изложба поводом Дана жена и доделе награде у Тршићу

Александра Делић (Фото: Владимир Митрић)

У Галерији Научно-образовног и културног центра „Вук Караџић“ у Вуковом Тршићу је, поводом Дана жена и предстојеће свечаности поводом уручења важних награда постављена изложба „Драга Љочић“, коју је приредила, као и филм о тој знаменитој Српкињи и Шапчанку, са сарадницима из Удружења новинара Шапца, новинарка и публицисткиња Александра Делић.

Богата поставка сведочи о великим делима, али и пожртвовању и одрицању др Драге Јочић, која је била, не само прва жена лекар у Србији, већ, како истиче Александра Делић, међу ретким факултетски образованим женама у Европи 19. столећа, борац да без разлике пола ради лекарски посао у државној служби, поручник и лекар у ратовима, добротвор и медицински педагог.

На изложби је, поред осталог, фотографија чланова Српског лекарског друштва, где је једина жена са колегама – мушкарцима. Ту је и краљица Наталија која се својски залагала да др Љочић ради као државни лекар, као и сви други који су је подржавали, од младости до гроба, од њене учитељице Персиде Пинтеровић до Марија Фјодоровна Зиболд,

– Ово је, заиста, велико сведочанство о великој жени у сваком погледу и драго нам је што смо и домаћини изложбе о њој и свечаности на којој ће бити уречене прве награде са њеним именом, које је, такође на иницијативу из Вуковог краја, установила Српска краљевска академија, која наставља традицији оне академије која је, свим срцем, примила у своје редове између два рата, такође велику жену, нашу списатељицу Исидору Секулић – рекао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, иначе редовни члан СКАНУ.

– Нама је част је смо препознати као средина у којој је родна равноправност за сваку похвалу. То се види, не само по женама које су на челу власти, институција, установа и предузећа, већ и пажњи коју им поклањамо, током читаве године, у свим областима живота и рада.

Петровић је честитао Дан жена партизанки, јунакињи из Другог светског рата, Нади Лукић, истакавши да су су, у свим ратовима, „наше сестре и мајке, биле чврсто уз нас, као и данас када градимо боље и уређеније друштво, не само ради нас, већ и ради нашег потомства“.

– Никад не би смеле да се понове неправде попут оних које су задесиле дивну нашу докторку Драгу Љочић, која је, данас, истински понос нашег рода, а сјајно сведочанство је и филм о њој који је велики дар за све нас – нагласио је градоначелник Лознице.

Извор: НОВОСТИ

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар