fbpx

Дани јапанске културе у Шапцу (ГАЛЕРИЈА)

Поводом обележавања Дана јапанске културе у Шапцу градоначелник Шапца др Александар Пајић састао се са Његовом екселенцијом амбасадором Јапана у Србији господином Кацуматом Такахиком. Ове године навршава се 40 година братских односа Шапца и Фуђимија и 140 година пријатељских односа између Србије и Јапана. Градоначелник Пајић и амбасадор Такахико обишли су Центар за стручно усавршавање, где су у Парку науке свечано отворили Улицу пријатељства Шабац – Фуђими и посадили три јапанске трешње.

,,Повеља о братимљењу Шапца и Фуђимија потписана је у октобру 1982. када је у дворишту медицинске школе у Шапцу посађено дрво јапанске трешње које расте и данас, као и ово пријатељство. Сада, после 40 година, заједно са амбасадором Јапана у Србији, Његовом екселенцијом господином Кацуматом Такахиком, посадили смо још три јапанске трешње у Парку науке на Летњиковцу. Велика удаљеност између наших народа и градова није била препрека да се ово пријатељство одржи и годинама још више учврсти”, рекао је градоначелник Пајић и истакао да је ово јединствено пријатељство у Србији, јер је Шабац једини град побратимљен са градом у Јапану.

,,Поносни смо на ову вишедеценијску дипломатску, економску и спортско-културну сарадњу. Хвала амбасадору Такахику на данашњој посети нашем граду и сигуран сам да ће у светлу досадашњих одличних односа наше пријатељство бити још више оснажено у годинама које долазе”, додао је Пајић.

Амбасадор Јапана у Републици Србији, Његова екселенција господин Кацумата Такахико истакао је да је Шабац прави пример добре сарадње братимљених градова и да ће учинити све да то пријатељство буде још јаче.

,,Изузетно ми је драго да сам са вама на прослави ове годишњице, 40 година братских односа Шапца и Фуђимија и 140 година пријатељских односа Србије и Јапана. Ово пријатељство датира још од 1882. када су сарадњу започели краљ Милан Обреновић и цар Меиђи. Захваљујући Граду Шапцу и градоначелнику данас смо отворили Улицу пријатељства Шабац – Фуђими и посадили три јапанске трешње сакуре као симбол нашег дугогодишњег пријатељства. Захваљујем се и компанији Јазаки, која у Србији добро ради и тиме доприноси економској сарадњи. Шабац је пример добре сарадње братских градова и сигуран сам да ће се одлична сарадња наставити”, рекао је амбасадор Кацумата Такахико.

Поводом обележавања Дана јапанске културе у Народном музеју у Шапцу отворена је изложба репродукција Utamara Kitagawe, а у Шабачком позоришту пред бројном публиком одржан је концерт јапанске кото, шамисен и вокалне уметнице Kaneko Sumie. Дани Јапанске културе у Шапцу трајаће до петка, 9. септембра.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар