fbpx

Дан посвећен Стојану Новаковићу, државнику и академику – великом Шапчанину

Градоначелник Шапца др Александар Пајић сутра, 1. новембра положиће цвеће на споменик Стојану Новаковићу, великом српском државнику, дипломати, историчару, критичару, књижевнику и академику, поводом 180 година од његовог рођења у нашем граду 1. новембра 1842. године (преминуо у Нишу 18. фебруара 1915).

Као политичар, Стојан Новаковић је обављао више високих државних функција. Био је председник Министарског савета Краљевине Србије у два наврата (1895—1896, 1909), такође је служио и као министар у више ресора у неколико влада. Спровео реформу образовног система Србије. Био је један од лидера српског националног рада и пропагандних активности у Старој Србији.

Као дипломата, био је посланик Краљевине Србије у Цариграду, Паризу и Петрограду.

Као књижевник, писао је песме и прозна дела а бавио се и преводилачким радом. Бавио се научним радом и истраживањима, првенствено у областима филологије и историје. Као филолог, проучавао је српски језик и историју српске књижевности. Као историчар, проучавао је правну и друштвену историју српског народа. Сматра се за једног од водећих српских историчара деветнаестог века.

Стојан Новаковић је утемељивач Српске књижевне задруге и њен први председник. Новаковић је био четврти директор Народне библиотеке Србије. Био је члан и председник Српске краљевске академије (1906—1915) и члан пет иностраних академија наука. За свој рад одликован је више пута од стране Краљевине Србије и неколико страних држава.

О животу и делу Стојана Новаковића, сутра од 18 часова у медијатеци Народног музеја у Шапцу казиваће проф. др Александар Растовић, директор Историјског института у Београду и председник Управног одбора Архива Србије.

У парку код Соколане Стојану Новаковићу је подигнут споменик, рад академског вајара Станислава Гранића, а на месту где се налазила његова родна кућа у Масариковој улици постављена је спомен-табла.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар