fbpx

Дан посвећен Михаилу Ђурићу, великом филозофу и Шапчанину (ГАЛЕРИЈА)

У организацији града Шапца, Шабачке гимназије и Библиотеке шабачке данас је отворена традиционална манифестација „Дан Михаила Ђурића“. У знак сећања на великог филозофа и професора Правног факултета у Београду, председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, члан Градског већа за образовање Бојан Дамњановић и члан Градског већа за културу и информисање Мирољуб Мијушковић, приредили су пријем у Градској кући за учеснике манифестације – академика САНУ Данила Басту, проф. др Јовицу Тркуљу и проф. др Драгана Стојановића.

– Ово је, пре свега,  прилика да се ода признање једном великом Шапчанину. Ми волимо да кажемо да смо овде на територији града Шапца посебни, специфични и да смо дали доста умних људи. На то смо поносни. Мислим да су овакви дани нешто што је природно и драго ми је што је иницијатива потекла из нашег града пошто је он овде рођен. Сву своју славу је стекао у Београду и белом свету, далеко од Шапца али га се Шапчани радо сећају и прихватају то што он носи и што показује – рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

У Шабачкој гимназији, потом, пригодним говорима проф. др Јовице Тркуље и проф. Верољуба Илића свечано је отворена манифестација “Дан Михаила Ђурић” која је покренута пре седам година, док се проф. др Драган Стојановић овом приликом осврнуо се на Ђурићев живот и професионално стваралаштво током предавања  „Михаило Ђурић као професор“.

– Ја сам у специфичној ситуацији јер сам студирао и Правни и Филозофски факултет на Светској књижевност па сам слушао Михаила Ђурића. Кад данас размислим после толико деценија та његова предавања, која ми нису била обавезна, остала су у сећању више него све остало.  Касније сам са њим сарађивао у Дубровнику на интернационалном семинару. Пратио сам и његову каријеру у Немачкој где је имао глас нарочито међу ничеанцима. Изузетан професор, као и говорник,  писац. Као човек имао је један манир који је био мало љут, мало строг, али са посебним шармом – истакао је проф. др Драган Стојановић.

Мишљење и деловање Михаила Ђурића пример су одговорног, храброг и принципијелног интелектуалца нашег  времена.

– Град Шабац спада у градове Србије који можда имају највише великана који су рођени у Шпацу, а истовремено град Шабац спада у мали број градова који настоје  да одуже дуг према својим великанима међу којима је и проф. Михаило Ђурић – нагласио је  проф. др Јовица Тркуља, приређивач зборника „У окриљу великана, Дани Михаила Ђурића у Шапцу (2016-2020)”, који је штампан за овогодишњу менифестацију.

Михаило Ђурић је велико име у нашој филозофији и нашој друштвеној науци, а великан  је града Шапца, такође је истакао академик Данило Баста.

– Ја сам био сарданик проф. Ђурића годинама од 1970. па до краја његовог живота. Моје је задовољство што се у његовом родном граду одржава оваква једна манифестација већ седми пут и што је објављена књига „У окриљу великана“, а посвећена је овој манифестацији што је значајно не само за град Шабац, већ и у ширем смислу речи – додао је Баста.

Живот и дело великог шабачког правника, филозофа и филолога биће представљени током разговора о зборнику „У окриљу великана, Дани Михаила Ђурића у Шапцу (2016-2020)“ у свечаној сали Библиотеке шабачке од 18 часова.

– Успели смо да све оно што је првих пет година било на предавању у Гимназији, у тим расправама у Библиотеци шабачкој изговорено, преточимо у корице ове књиге „У окриљу великана“ а која садржи пет година рада на данима Михаила Ђурића. Циљ нам је био да изузетну личност и дело Михаила Ђурића приближимо генерацијама које долазе. Иза Михаила Ђурића остала је брилијантна академска каријера, дванаест томова изванредних књига из области филозофије, социјологије којима је он стекао светски углед. И најзад, остао је један образац јавног деловања. Један етос деловања који је базиран на јединству између мишљења, говора и делања који је тако редак и зато тако драгоцен у Србији. Ми смо кроз ове дане Михаила  Ђурића у Шапцу и кроз ову књигу покушали да то приближимо генерацијама које долазе –  поручио је проф. др Јован Тркуља, приређивач зборника.

Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар