fbpx

  Дан Михаила Ђурића у Шапцу

Михаило Ђурић (Фото: Принтскрин)

У среду, 7. децембра 2022. године, у организацији града Шапца, Шабачке гимназије и Библиотеке шабачке, одржаће се манифестација „Дан Михаила Ђурића“, у знак сећања на великог филозофа и професора Правног факултета у Београду. Манифестација ће свечано бити отворена у 12.40 часова у сали Шабачке гимназије пригодним говорима проф. др Јовице Тркуље и проф. Верољуба Илића, а потом следи предавање проф. др Драгана Стојановића „Михаило Ђурић као професор“. У 18 часова у свечаној сали Библиотеке шабачке биће одржан разговор о зборнику „У окриљу великана, Дани Михаила Ђурића у Шапцу (2016-2020)“. Учествују: проф. др Драган Стојановић, проф. др Јовица Тркуља и др Борис Милосављевић.

Михаило Ђурић је рођен 22. августа 1925. године у Шапцу. Студирао је право, филозофију и класичну филологију на Правном и Филозофском факултету Универзитета у Београду. Докторирао је 1954. године на тему „Идеја природног права код грчких софиста“. Године 1972. осуђен је на девет месеци затвора због критике уставних амандмана. Зато је и изгубио радно место на факултету. Свој научни рад је продужио у Институту друштвених наука у Београду радећи као научни саветник. Године 1990. враћа се на Правни факултет где је већ наредне године пензионисан. Преминуо је у новембру 2011. године. Мишљење и деловање Михаила Ђурића пример су одговорног, храброг и принципијелног интелектуалца у нашем времену.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар