Дан Библиотеке шабачке

Зграда Библиотеке шабачке

Данас, 11. октобра 2021. године, у 12 часова у Дворани Винавер у Анексу одржаће се програм којим ће се обележити 174 године постојања Библиотеке шабачке. Присутнима ће се обратити др Александар Пајић, градоначелник Шапца и Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке. У оквиру самог програма ће бити додељене награде најбољим читаоцима у протеклој години.

Временски оквир од 1847. године, кад Читалиште шабачко почиње са радом у кафани Андре Нешића, до данашње Библиотеке шабачке у Владичанском двору и у Анексу само је један у низу српског библиотекарства, са успонима и падовима. У том физичком и временском простору Библиотека је организационо била Читалиште, Читаоница, Књижница, Библиотека (окружна, општинска, матична). У традицију и културу Библиотеке шабачке уграђени су напори људи чија се имена чувају: прота Јован Павловић, Дамјан Маринковић, Милорад Поповић Шапчанин, бројни шабачки професори, итд.

Библиотека шабачка има богат фонд, збирку периодике, старе и ретке књиге, рукописе. Пословање је потпуно аутоматизовано. Користи се програм БИСИС. Одмакло се у дигитализацији завичајне грађе, која је, као и многи други сервиси, доступна на сајту Библиотеке. Програми културе, поред представљања књига наших најугледнијих књижевних стваралаца, чине ликовне и документарне изложбе, као и анимативни и заиста богат рад са децом и младима.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар