Да будемо видљиви: У Шапцу обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Поводом 3. децембра – Међународног дана особа са инвалидитетом, представници Удружења Европски центар за екологију и Компаније “Траском 94” данас су уручили пакетиће ученицима ОШ “Свети Сава” у Шапцу.

(Фото: Оља Гавриловић)

Уручењем пакетића за ученике ОШ “Свети Сава” представници шабачког Удружења Европски центар за екологију наставили су дугогодишњу традицију поводом 3. децембра – Међународног дана особа са инвалидитетом.

– Европски центар за екологију већ девету годину за редом са својим партнером Компанијом “Транском 94” обележава Међународни дан особа са инвалидитетом поклањањем пакетића деци ОШ “Свети Сава”. Ми желимо да деца која су у овој школи буду пред очима јавности како би шира јавност схватила колико је битно да било ко ко има неку врсту инвалидитета или неку сметњу у развоју, ретку или тешку болест, мора бити пуноправан члан друштва. Као појединци и као целокупна локална заједница и као држава морамо се трудити да унапредимо њихов положај у свакој области друштвеног живота. Значи, и када је образовање у питању, могућност и право на лечење, бављење спортом, упражњавање културних активности и, наравно, оно што је најбитније да они када постану пунолетни имају могућности да раде неки посао. То су све активности које подржава наше Удружење, а у сарадњи са Удружењем “Да будемо сви једнаки”, које окупља управо овакву децу, ми имамо заиста велике планове које посебно истичемо овог дана. Можда нас у будућности чека још једно предузеће које ће у Шапцу запошљавати баш особе са инвалидитетом и омогућити на тај начин да њихове породице имају квалитетнији живот у материјално и сваком другом смислу – рекао је др Дејан Павловић из Европског Центра за екологију.

Традиционална акција има за циљ да се потребе деце са сметњама у развоју и инвалидитетом учине видљивијим као би им се обезбедило квалитетно образовање, лакши и бољи живот.

– Све акције иду у том правцу да учинимо њихов живот лакшим и бољим, квалитетнијим тиме што ћемо указати на њихове проблеме, њихове реалне потребе и могућности и на тај начин утицати на побољшање услова њиховог живота, школовања, рада и свега онога што се за нас, да кажем, из типичне популације подразумева. Још увек нисмо на том нивоу да се и за особе и децу са сметњама у развоју и инвалидитетом то подразумева али овакве акције умногоме доприносе томе. Желим да се у име својих колега из школе “Свети Сава” захвалим нашим дугогодишњим партнерима и пријатељима из Европског центра за екологију, као и из Удружења “Да будемо сви једнаки” на лепој сарадњи која траје годинама. Надам се у своје име, својих колега и наших ученика, пре свега, да ће та сарадња трајати и у наредним годинама – поручила је Јелена Ђурђевић, дефектолог у ОШ “Свети Сава” и члан Удружења “Да будемо сви једнаки”.

Због епидемије корона вируса ове године изостали су традиционални систематски прегледи за децу и психолошко саветовање за родитеље, али ће 3. децембра бити отворена изложба фотографија под називом “Нису све особе са инвалидитетом видљиве”.

– Слоган овогодишњег обележавања овог датума је “Нису све особе са инвалидитетом видљиве” и ми смо управо тим пројектом који смо реализовали током ове године то и постигли јер смо десеторо деце који су чланови Удружења “Да будемо сви једнаки” фотографисали. Њихове фотографије и пропратни текст биће приказани у Галерији Културног центра од 18. часова 3. децембра. То је позив за све наше суграђане и представнике локалних и државних институција, који ће и свакако доћи, позвани су, да посете ту изложбу и схвате колико су ова деца заправо чланови нашег друштва, да су ту око нас свакога дана а ми се можда не односимо према њима на најбољи начин и не пружамо све оно што је обавеза друштва – истакао је др Дејан Павловић.

Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар