Црква Светог Јована Шангајског на Церу обележила своју славу

Црква Светог Јована Шангајског код Липових вода на планини Цер обележила је данас своју славу. Овим поводом служен је и помен церским јунацима палим у једној од најславнијих битака Великог рата. Обележавању празника у име Градске управе Шапца је присуствовао и председник Скупштине града Немања Пајић.

Свети Јован Шангајски, световно Јован Максимовић, рођен је 4. јуна 1896. године у Русији и потицао је из племићке породице. Године 1934. постао је епископ Руске православне заграничне цркве и послат је у Шангај. У Шангају је основао сиротиште Светог Тихона Задонског које је удомило чак око 4.000 деце.

За светитеља је проглашен 2. јула 1994. од стране Руске православне заграничне цркве у Сан Франциску
као Свети Јован Шангајски и Санфранцишки. Сматра се за једног од највећих православних светитеља 20. века. Цркву на Церу посвећену Светом Јовану Шангајском подигао је протојереј Војислав Петровић из Шапца.

(Фотографије: ФБ страница Немање Пајића)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар