Четврт века икона у Културном центру у Шапцу

Награђена икона “Сила и спас”

Галерија Културног центра у Шапцу већ четврт века уназад окупља велики број квалитетних српских иконописаца, а искуства византијске православне естетике пренесена су истанчаним начином и сведоче о живом и континуираном трајању ове традиције код нас, која не застарева већ се својом посебношћу уклапа у богатство различитих форми ликових израза модерне уметности.

Неда Ђукић

Поклоници овог сликарског правца у то су се могли уверити и вечерас на отварању 25. изложбе икона у галерији Културног центра.

Трочлани жири у саставу: Јелена Хинић, иконописац, редован професор на Академији СПЦ у Београду, др Миодраг Милутиновић, фрескописац, доцент на Академији СПЦ у Београду и Соња Петровић Јагић, историчарка уметности из Шапца од приспелих 83 иконе од 67 аутора за излагање на 25. изложби икона је одабрао 40 икона од 34 аутора. Једногласно награда је додељена Неди Ђукић, иконописцу из Крагујевца за изванредну икону “Сила и спас”.

„Награђено дело је студиозно урађена икона, потпуно у духу српске иконографије, која показује да је Неда на добром путу и да се лако издваја из мноштва. Она нам и сведочи нам да традиција српске духовности још траје“, истакла је мр Соња Петровић Јагић.

(Фотографије: Шабачки лист)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар