fbpx

Чалић и великани српског сликарства на поклон Дану Шапца (ГАЛЕРИЈА)

У Народном музеју Шабац, поводом Дана града, свечано је отворена поставка „Стеван Чалић и савременици“ на којој су изложена 32 остварења Стевана Чалића, али и дела девет његових савременика: Бете Вукановић, Маре Лукић Јелесић, Милоша Голубовића, Јована Бијелића, Хакије Куленовића, Михаила Петрова, Боривоја Стевановића, Бранка Лалета Станковића и Милан Радоњић.

Званице и госте, међу којима је била и делагација чешког града Калупи, поздравила је Мирјана Перић, директорка Народног музеја у Пашцу, а отварајући изложбу градоначелник др Алексанар Пајић је нагласио да су шабачки уметници оставили дубок траг у историји, култури града, али и државе, и да им се на овај начин достојно одужујемо.

– Стеван Чалић је један од најзначајнијих уметника и сликара који је живео и стварао у Шапцу. Поносни смо што су у оквиру поставке изложена његова најзначајнија дела. Надам се ће велики број суграђана погледати изложбу. Посебна нам је част што је отварању присуствовао и градоначелник града Кралупија из Чешке, повратима Шапца, јер је Чалић био прашки ђак – истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Сва изложена дела чувају се у Ликовној збирци музеја, тако да концепт поставке пружа увид у Чалићево сликарство, уз прилику да се стручна јавност упозна са неколицином остварења која раније нису излагана нити била доступна јавности.

Аутор изложбе, музејски саветник Татјана Марковић истакла је да ће ову поставку, посвећену 130-годишњици од рођења Стевана Чалића, обогатити предавање о његовом животу и делу, али и филм о генарацији српских сликара који су се школовали у Прагу, а оба догађеја ће бити уприличена за Ноћ музеја.

– У неколико реченица тешко је сумирати све оно што је био Стеван Чалић. Сматрам да његову личност најбоље осликавају речи Петра Микића – Оно што је Милена Павловић Барили за Пожаревац, или Сава Шумановић за Шид, или Милан Коњовић за Сомбор, то је Стеван Чалић за Шабац – нагласила је Татјана Марковић.

(Фотографије: Град Шабац)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар