fbpx

Бржа комуникација с Градском управом у Шапцу уз помоћ говорне апликације

(Фото: Град Шабац)

Градоначелнику Шапца др Александру Пајићу данас је свечано додељена лиценца за увођење четбот апликације МИА (Municipal inteligent asistent), која ће служити као непрекидна сервисна подршка грађанима и привреди. Градоначелник Пајић казао је да ће ова апликација од септембра бити доступна грађанима на сајту Града Шапца, Фејсбук страници и Виберу.

„Грађанима ће омогућити да дођу до одговора на питања која су у вези са издавањем извода из матичних књига, уверења о држављанству, пореских уверења, правима у вези са родитељским и дечијим додатком, али и подацима попут контакт телефона одељења у Градској управи. Сва питања која би грађани постављали запосленима у Градској управи, телефонским путем или у директном контакту, сада ће моћи да поставе путем ове апликације“, истиче градоначелник Пајић.

Град Шабац и Град Сомбор једине су јединице локалне самоуправе у Србији које ће имати овакав вид комуникације са грађанима. После контроле примене Сертификата о повољном пословном окружењу (BFC сертификата), наш град добио је ову апликацију бесплатно.

Апликација је донирана у склопу пројекта који подржавају ГИЗ, САГА и НАЛЕД. Ана Илић, директорка за добру управу у НАЛЕД-у казала је да јој је изузетно драго што је Шабац један од два града у Србији који учествује у овом пројекту.

„Шабац је један од градова са којима имамо редовну и изузетну сарадњу. Овим пројектом, Шабац и Сомбор ће имати могућност да покажу у којој мери је овакав вид комуникације користан и за грађане и за привреду“, додала је Ана Илић.

Милан Јевтић, директор Дивизије Софтверска решења компаније САГА објашњава да четбот МИА омогућава да компјутери разумеју, тумаче и одговарају људским језиком на људска питања.

„То је платформа природног препознавања језика која не одговара само једноставним одговорима. Она разуме и контекст, уме да препозна и грешку, жаргон и другачије начине постављања питања“, истакао је Милан Јевтић.

Ова дигитална платформа за комуникацију са грађанима биће доступна 7 дана у недељи, 24 часа дневно.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар