Британци и Други светски рат у Југославији кроз фото објектив

Официр СОЕ Бил Хадсон (лево) са Дражом Михаиловићем (десно)

У понедељак, 24. маја 2021. године, у 13 часова у Галерији Библиотеке шабачке биће свечано отворена изложба Британци и Други светски рат у Југославији, аутора Николаса Ника Илића, пуковника српског порекла и војног аташеа при амбасади Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Републици Србији.

Изложба је настала 2020. године поводом 75 година од завршетка Другог светског рата коју су организовали Медија центар Одбрана и британска амбасада у сарадњи са Институтом за стратегијска истраживања Универзитета одбране и Управом за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране.

Изложбу Британци и Други светски рат у Југославији чине 140 фотографија из збирки Империјалног ратног музеја и Државног архива у Лондону, Војног музеја у Београду и приватних колекција, од којих се око 90 први пут представљају. Осим фотографија на изложби се могу видети и документа које је аутор годинама прикупљао. Сва та грађа представља богато сведочанство о времену у коме је британска војска била једна од савезница Југославије у борби против фашизма.

Након Београда, Ужица, Ниша, Крушевца, Крагујевца и Сремске Митровице изложба Британци и Други светски рат у Југославији гостоваће у Шапцу и сви заинтересовани ће моћи да је погледају у Библиотеци шабачкој у наредних месец дана. Изложба ће бити отворена у најужем кругу поштовалаца, а све у циљу заштите здравља и одговорног понашања. Директан пренос отварања изложбе ће моћи да се прати преко Фејсбук странице Библиотеке шабачке.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар