Бертолини: Шабачки пројекти у складу са европским вредностима (ГАЛЕРИЈА / ВИДЕО)

Градоначелник Шапца др Александар Пајић састао се данас у Градској кући са шефом Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Николом Бертолинијем, са којим је разговарао о пројектима који су реализовани на територији града, али и о пројектима чија реализација је у току, а који су финансирани средствима ЕУ. Том приликом градоначелник је изразио велико задовољство посетом Бертолинија и захвалио му се на подршци коју је Европска унија пружила у реализацији пројеката од велике важности за град Шабац.

„Важно је напоменути да је ЕУ као наш најзначајнији партнер издвојила 24 милиона евра бесповратних средстава за град, што је за нас од непроцењивог значаја. Захваљујући томе реализовани су капитални инфраструктурни пројекти и други веома важни пројекти који су унапредили услове за економски и социјални развој, живот у еколошки здравијој средини, развој јавног цивилног сектора, а сарадња на регионалном нивоу подигнута је на виши ниво”, истакао је градоначелник и додао да га посебно радује чињеница што помоћ није изостала ни у време природних катастрофа, приликом одбране од поплава, као и санације штетних последица, када је пружена значајна помоћ домаћинствима и јавним установама.

Градоначелник Пајић нагласио је да се Европска унија показала као добар партнер и током борбе против пандемије изазване вирусом ковид 19 пружајући неопходну помоћ у јачању материјалних и техничких капацитета и људских ресурса, на чему је како је рекао Град Шабац веома захвалан.

,,Град је поуздан партнер на путу стварања просперитетне заједнице засноване на принципима одрживог развоја. О томе, између осталог сведоче сви пројекти и акције које су успешно реализоване из средстава ЕУ које су усмерене на унапређење живота на овом подручју и успостављање бројних партнерстава на различитим нивоима, како би овај процес био успешнији. У току су два велика пројекта ЕУ у партнерству са Градом вредности преко милион евра. Град је спреман да конкурише и за нове пројекте ЕУ како би унапредио квалитет живота својих суграђана”, истиче Пајић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини истакао је да је Шабац локална самоуправа средње величине, који је у последњих 15 година прошао кроз веома важне догађаје и показао да има способност да апсорбује средства ЕУ.

,,Шабац спроводи многе важне пројекте у свим областима које ЕУ може да подржи и то са много резултата и успеха. Он може да послужи као пример многим другим локалним самоуправама у Србији за то како се реализују пројекти, а видимо да ће то бити још боље у будућности. Овај град велику пажњу посвећује екологији, заштити животне средине, заштити угрожених категорија становништва, младима, цивилном друштву, питањима становања и  на правом је путу ка ЕУ. Лично не видим неку посебну разлику између градова сличне величине у ЕУ и Шапца и то је добра ствар”, каже Бертолини и наглашава да оно што Шабац треба да уради у будућности је да повећа своје капацитете како би могао да апсорбује још више средстава ЕУ.

После састанка у Градској кући, градоначелник Пајић и Бертолини обишли су Улицу Боже Милановића у насељу Триангла, где је у току изградња 23 стамбене јединице у оквиру пројекта ,,Подршка за самосталaн живот – Нови почетак“, а након тога посетили су и Северозападну радну зону.

Фотографије: Град Шабац

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар