fbpx

Април у Шапцу у знаку културе и Дана града

Дан града Шапца, 22. април прославља се у знак сећања на исти датум 1867. године када су последњи османлијски војници напустили територију града и предали кључеве града Лазару Цукићу пешадијском капетану и изасланику Кнеза Михаила Обреновића. После више од 350 година готово непрекидне османске владавине, турска посада је мирно напустила Шабац. И ове године Дан града Шапца обележава се низом значајних културних манифестација.

Преходне седмице Шапчани и њихови гости могли су да уживају у најбољим представама српских професионалних театарских кућа на фестивалу „Позоришно пролеће“, шестом по реду. Као увертира великом догађају, неколико дана раније у Прњавору је одржана смотра аматерских позоришта, такође веома посећена.

У сусрет Дану града, Библиотека шабачка, која ове године слави 175-годишњицу постојања и Школа примењених уметности су данас у 12 сати отворили су изложбу „Мој Шабац“, а у оквиру едиције „Култура ћирилице“. Овом, изузетно успелом изложбом даровитих, будућих шабачких уметника обележана је и дводеценијска сарадња две градске установе.

У среду, 20. априла у Културном центру биће приређена изложба слика и скулптура Николе Коље Божовића, професора на Факултету примењених уметности. Почетак је у 19 часова. Након тога, од 20 часова и 30 минута, шабачки Културни центар у пешачкој зони организоваће модну ревију креаторке Дејане Милосављевић из Београда. Публици ће бити представљени одевни предмети високе моде инспирисани делом Николе Тесле, а сваку хаљину пратиће нарација и приказ на видео биму.

Ревија је премијеру имала прошле године у Београду, поводом 165 година од рођења Николе Тесле и изазвала је велику пажњу, а ово је њено прво гостовање у унутрашњости Србије.

У четвртак, 21. априла Народни музеј организује изложбу „Стеван Чалић и савременици“ поводом 130 година од рођења нашег великог сликара, који је највећи део свог живота стварао у Шапцу, где се бавио и професуром у Гимназији. Изложба је мултимедијална, пошто су поред Чалићевих дела у великој галерији, и његових савременика у медијатеци, таскође предвиђени трибина и филм о југословенским уметницима који су се у исто време школовали и стварали у Прагу. Отварање је у 12 часова, а трибина и пројекција биће организовани у наредним данима, током трајања изложбе.

Такође у четвртак, од 13 часова на Тргу шабачких жртава, у Галерији на отвореном, удружења Комбинарт и Удружење новинара Шапца, са вођом пројекта Александром Делић, спремају велику изложбу о о животу, раду и делу докторке Драге Љочић. Изложба посвећана Шапчанки – првој жени лекару у Србији обогаћена је и пратећим инсталацијама.

Свечана академија поводом Дана града Шапца у зависности од веременских услова планирана је у Градској кући или Шабачком позоришту од 17 часова. Том приликом градоначелник Шапца др Александар Пајић уручиће традиционалну Априлску награду (у три категорије), највеће градско признање, као и кључеве града овогодишњим лауреатима.

Такође у част Дана града, у хотелу Слобода од 19 часова, биће одржана премијера филма о докторки Драги Љочић. Пројекција се планира у присуству угледних званица и личности које се појављују у филму, међу којима су и потомци наше велике хуманисткиње.

Као завршни део програма обележавања Дана града Шапца, у недељу, 24. априла биће одржан Ускршњи рок маратон, традиционална манифестација у организацији Културног центра, која је, нажалост, имала двогодишњи прекид због лоше епидемиолошке ситуације изазваном вирусом ковид-19. Наступи почињу од 17 часова.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар