Анђелика освојила класик “Омице и ждрепци”

(Фото: Принтскрин)

Ни паклена врућина није спречила око 1500 љубитеља коњичког спорта да се појави на четвртом тркачком дану на шабачком хиподрому, првом на којем је дозвољено присуство публике. Сви они могли су да виде 48 од 54 уписана грла у седам галопских надметања. И овај пут наступила су изузетно квалитетни коњи а најуспешнији међу њима поделили су наградни фонд од преко милион динара.

Тркачки дан отворен је трком двогодаца ,,Бомбоница“, на 1200 метара у којој је наступило шест најмлађих коња и половини је то био деби у каријери. Колорадо је повео групу а пратили су га Икс Фактор и Ђоле Нас. Неких великих промена током трке није ни било мада су у финишу покушали сви да поправе пласман. Колорадо је овај пут био доминантан и сигурно је стигао до свог другог тријумфа у каријери у времену 1:13,5 Имао је три дужине предности испред Икс Фактора и још више испред Јабајабаду и Ђоле Баса.

Уследило је надметање ,,Депт“, категорије Хандикап 3 , на 1300 метара у којој је наступило највише чак 10 галопера. Најбоље је стартовала Круна , затим се на челу налазила Ајс Скејт да би завршница донела нове лидере. Испоставило се да је Магистрат сачувао највише снаге и успео је да надмаши све ривале зауставивши штоперица на 1:18,3. За њим су кроз циљ прошли Џери Бест , Калачи и Тео док је шест грла остало без пласмана.

Било је доста коњара који су оставили велики траг у свом спорту а један од њих је свакако и Мија Трифуновић-Ковач па се трчао његов Меморијал . Наступило је пет грла од 3 г. и старије поново на 1300 метара . Ахил је овог пута био без премца и са својим џокејом Дарком Љубомировићемје стигао до пехара водећи од старта до циља. Пратили су га Торино Хил и Васлави већим делом трке. У завршници је напао Ајрон Бој али боље од друге позиције није могао. Ахил га је оставио две дужине иза себе и победио у времену 1:17,2.

У трци ,,Посавотамнава“ на 1600 метара наступило је шест коња . Али и ако старт машина није била пуна ово је била најузбудљивија трка и победник се није знао до краја. Огон је повео трку , затим се на челу налазила Бабајага , па Миами Сторм. Сва грла су била у групи и последњих пар стотина метара су били заиста паклени . Сви су пружали максимум да би за дужину главе Огон први прошао кроз циљ у времену 1:37,5. Иза њега су стигле Миами Сторм, Пиетраи и Рамона.

У трци ,,Баир“ на 1800 метара наступило је осам грла. На старту су се издвојили Кингли Лејди, Алокатор и Принцеза Електра . Остала грла су их пратили и чекали шансу за напад , што се и десило у завршници трке. Уследило је велико узбуђење и убрзо се све изменило. Лејди Луси је тријумфовала у времену 1:51,7 испред Кингли Лејди која је за дужину врата била испред Алокатора и Патон Сура.

Велики шампион Гилгамеш који је прославио ергелу Сурчин добио је своју трку у Шапцу. Било је то надметање Категорије 1 за грла од 4 године и старије на 2000 метара. У њој је бржи , бољи и спремнији од свих ривала био Максимилијан ЛП . Био је најбољи на старту, стекао предност од неколико дужина и лако је одржавао све време трке . Нису се остали ривали предали, покушавали су да га угрозе Џафи, Шоу Новер , Камени Били али је то била само борба за другу позицију. Максимилијан ЛП је штоперицу зауставио на 2:02,6. После су кроз циљ прошли Дупли Тријумф , Камени Били и Шоу Новер.

А онда је уследила трка дана ,,Омице и ждрепци” која се налази на списку класика и на шабачком хиподрому. Ове године на стазу од 2000 метра уписало се седам сјајних грла која су од почетка сезоне на разним хиподромима већ остварили седам победа. Било је разних прогноза али нико није веровао да ће Анђелика бити тако брза и доминантна. Њен тренер Бојан Шендековић и џокеј Кристијан Гнеси су изабрали победничку тактику. Повукли су од старта, диктирали темпо и многи нису веровали да ће издржати до краја. Али овај пут Алисон, Хироши, Лајт Ту Дрим, Мохито и Скарлет Лов нису јој могли ништа!

Нису победе старт-циљ реткост али је ово била сјајна тактичка трка јер су Анђелика и њен тим трчали толико колико им је требало па ни време 2:05,8 није боље јер није било потребе за форсирањем.

Уследило је велико славље њених власника и верних навијача којима је прелепи пехар предао наш прослављени музичар Ђорђе Давид кога смо замолили за краћу изјаву.

– Шабац је град у којем сам често и радо долазио због наступа али и дружења са члановима мото клуба „Чивија“. Први пут сам добио прилику да предам пехар у трци дана и то је за мене изузетно велика част и захвалан сам руководству Шапца што ме се сетили. Ово је један од најлепших хиподрома у Србији и ја се трудим да живим здраво и што више времена проводим у природи и да пуним батерије а када томе додамо коње , племените животиње , онда је моје задовољство заиста потпуно. Надам се да ћемо се у будућности дружити још чешће – рекао је Давид.

Младен Лазић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар