fbpx

Александра Делић и Бранко Вујковић лауреати признања „Др Драга Љочић“

Новоуспостављења златна плакета која носи име знамените Српкиње, лекара, хуманисте и борца за равноправност др Драге Љочић уручена синоћ у Тршићу на свеченој седници Српске краљевске академије научника и уметника.

У Научно-образовном и културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу одржана је свечана седница Српске краљевске академије научника и уметника на којој су уручене златне повеље “Др Драга Љочић”. Преко свог Научног већа, СКАНУ је усвојио предлог члана Академије Владимира Митрића за успостављање признања које ће носити име знамените Српкиње, лекара, хуманисте, борца за равноправност, докторке Љочић.

– Велика је част што је научно веће прихватило да установи награду коју ћемо у наредном период уручивати широм Србије, Републике Српске и Црне Горе – истиче Владимир Митрић, новинар, члан СКАНУ.

Свечаност су употпунили изложба „Драга Љочић – Одсјаји“ и истоимени документарни филм о знаменитој Шапчанки коју је са сарадницима припремила новинарка и публицисткиња Александра Делић, и једна од првих добитница новоустановљеног признања. Пројекат који обједињује изложбу и филм, први пут је представљен у оквиру обележавања Града Шапца, а овом јединственом приликом, са прилагођеном поставком, у Галерији и сали Центра “Вук Караџић” у Тршићу.

– Захваљујем Академији што су имали слуха да признање понесе име једне изузетне, инспиративне жене. Шира јавност врло мало зна о борби др Љочић да се докаже као лекар у време када су важила другачија правила не само у Србији, када девојке нису могле да се школују. Премало се зна и да је управо она учествовала у отварању првих домова за сирочад, првих болница за жене и децу, првих јавних амбуланти – наводи Александра Делић, ауторка изложбе и филма “Др Драга Љочић – Одсјаји”.

Радни део свечане седнице увео је нове чланове у редове СКАНУ-а, а дописним члановима доделио статус сталног. Свечани, доделу признања “Др Драга Љочић” здравственим установама и појединцима који су својим радом и залагањем завредели да буду први добитници.

– Драго ми је да сам део ове вечери и посебно ми је задовољство што сам, после девет деценија, учествовао у враћању др Драге Љочић Шапчанима – истиче др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац и добитник признања.

– Признање за запослене у Дому здравља представља велику обавезу и подстицај да радимо и идемо Драгиним стопама, да селедимо њено залагање и труд – каже др Јасмина Станковић, директорка шабачког Дома здравља који носи име др Драге Љочић.

Изложба и документарни филм “Др Драга Љочић – Одсјаји” изазвали су велику пажњу присутних уз истицање чињенице да је садржај приказаног у знатној мери употпунио њихово знање и поимање величине ове изузетне жене. Чланови Српке краљевске академије научника и уметника изразили су намеру да документарни филм, имајући у виду значај истраживања и приступ самој теми, буде приказан и у другим местима у земљи и региону.

Текст и фото: Славица Гајић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар