Албанци на Космету фалсификују историјске чињенице

Сабор у Призрену пред Косовску битку, дело Стевана Тодоровића

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио јe да се национална историја не може измислити тако што ће се отети и прекрајати туђа историја, и такви покушаји сведоче о дубоким политичким комплексима и културној инфериорности оних који тако нешто покушавају.

„Покушаји да се бруталним фалсификовањем историје избришу трагови српског постојања на Косову и Метохију добили су перверзне димензије у тврдњама да се у Косовском боју није борила српска, већ некаква „балканска“ војска.

Албански политички екстремисти, који су наручиоци оваквих сулудих историјских фалсификата, чине све да измисле континуитет албанског присуства на подручју Косова и Метохије, иако нема никаквих материјалних доказа да су у средњем веку Арбанаси, односно Арнаути, живели на тој територији, а камоли доказа да су учествовали у Косовској битки.

Помена о прецима данашњих Албанаца, осим ако нису били Срби, нема ни у нашим владарским повељама, ни у много доцнијим турским дефтерима, у којима се бележи поступна и вишевековна промена етничке структуре источно од Проклетија, али тек након пада српске средњовековне државе.

Национална историја се не може измислити тако што ће се отети и прекрајати туђа историја, и такви покушаји сведоче о дубоким политичким комплексима и културној инфериорности оних који тако нешто покушавају.

Албански народ је данас неоспорива чињеница на Косову и Метохији, али није био пре 600 или 700 година, и то не значи да албански народ у нашој јужној покрајини не треба да има будућност – то само значи да није имао прошлост и да је неће створити отимањем нити било каквим прекрајањем јасних историјских чињеница“, наводи се у изјави Селаковића.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар