Станислав Винавер – ерудита, књижевник, преводилац, новинар

Дводневна манифестација “Винаверов свет 2021” свечано је отворена синоћ  у Дворани “Винавер” Анекса Библиотеке шабачке. О свестраности Винаверове личности говорили су  Александра Павловић, директорка Фондације “Станислав Винавер”, проф. др Милица Винавер, академик Јован Делић и градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Станислав Винавер – ерудита, књижевник, преводилац, новинар, један од 1.300 каплара, поручник славног Ђачког батаљона, Шапчанин из угледне јеврејске породице, који је оставио неизбрисиви траг у граду на Сави.

– Винавер је био личност изузетне ширине. Сав је био у покрету, комотног изгледа, слободних мисли, човек светског кова, човек који је свој град прославио далеко ван граница наше земље, светски признат. Можемо само да будемо поносни што смо имали таквог суграђанина  и да се трудимо на сваки могући начин, из године у годину, да му принесемо што више уздарја за све оно чиме нас је несебично даривао  – рекла је Александра Павловић, директорка Фондације “Станислав Винавер”.

Град Шабац ће и убудуће, заједно са Фондацијом “Станислав Винавер”, бринути о наслеђу овог великана који је свој успешан, свестрани  животни пут   започео у Шапцу.

 – ,,Винаверов свет 2021” актуелизује сећање на лик и дело великог Станислава Винавера. Култура оплемењује, чини живот лепшим, садржајнијим и смисленијим. Улагањем у културу подстичемо вредности које ће учинити да Шабац буде град будућности – истакао  је  градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Пратећи виолински колаж у Винаверову част извела је Катарина Марић, док је пројекцијом документарног филма “130 година Станислава Винавера”, аутора Менте Ментовића, у продукцији Савеза јеврејских општина Србије, одшкринут пролаз у Винаверов свет 2021.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар