УНШ: Обновити инфо-таблу поред липе Поп-Луке Лазаревића

(Фото: Шабачки лист)

Удружење новинара Шапца (УНШ) покренуло је код Градске управе иницијативу да се уреди табла са инфо-подацима поред стабла ситнолисне липе (Tilia parvifolia Ehrhsun. Tilia Cordata Mill.) у пролазу између Господар Јевремове улице и Тиршовог венца. Због протока времена и руинираности, на досадашњој табли више нису видљиве информације да је реч о споменику природе, једином у урбаном подручју Шапца.

Ово стабло липе, старости преко 18 деценија, посадио је 1840. године у свом (тадашњем) дворишту славни војвода у Првом српском устанку Поп-Лука Лазаревић, а за значајно природно добро – споменик природе прогласила га је Скупштине општине Шабац на седници од 9. фебруара 2001. године. У наведеној одлуци, која је као један од значајнијих градских докумената истакнута на сајту града, наводи се да је липа тада била висока 20,5 метара, обима дебла три метра и средњег пречника крошње 16,5 метара.

Истом одлуком Скупштина је за спровођење мера заштите и редовно одржавање стабла овластила Јавно комунално предузеће из Шапца. Верујемо да ће надлежни у што скоријем року обновити стару или поставити нову инфо-таблу, као и да ће убудуће са дужном пажњом бити вођена бригу о овом градском споменику природе, истичу у Удружењу новинара Шапца.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар