„Штада“ отпорна на ковид-19 кризу

(Фото: hemofarm.com)

Групација “Штада” се показала отпорном на кризу коју је изазвала пандемија коронавируса остваривши раст продаје од 18 одсто и кориговане ЕБИТДА-е од 15 одсто при константној валути у 2020. Овакав учинак, са значајним искораком у односу на стагнирајуће тржиште, доказ је агилности и предузетништва “Штадине” диверсификоване глобалне радне снаге да у тешким условима омогући неометано снабдевање пацијената и здравствених радника лековима, саопштено је из овог мултинационалног гиганта фармацеутске индустрије.

“Током читаве прошле године, наш приоритет био је да обезбедимо здравље и безбедност свих запослених и њихових породица. На пандемију смо одговорили агилношћу и наставили смо да јачамо наш ланац снабдевања за одрживу будућност. Поносан сам на то како је СТАДА, усред пандемије, неуморно радила са стотинама партнера на несметаном снабдевању тржишта лековима и испуњавању наше сврхе да као поуздан партнер бринемо о здрављу људи”, истакао је генерални директор “Штада групе” Петер Голдшмит, представљајући пословне резултате за 2020. годину.

Према његовим речима, успешне аквизиције, као и унапређење ефикасности у областима као што су ланац снабдевања, набавка и продаја и маркетинг, допринели су увећању кориговане добити пре камате, пореза и амортизације (ЕБИТДА) за 15 одсто при константној валути на 713 милиона ЕУР. Улагања у ланац снабдевања ојачала су одрживост компаније, уз рекордну реализацију производње, снажне нивое испоруке и нула критичних налаза стране регулаторних инспекција производних погона током 2020.

„Раст наше продаје и профита изнад тржишног просека одраз је великог ангажовања и предузетништва наших запослених”, навео је Голдшмит. „Стратегија да позиционирамо “Штаду” као партнера избора у области здравствених производа широке потрошње, фармацеутских специјалитета и генерике успева”. “Штада” је закључила укупно седам трансакција, укључујући аквизицију “Валмаркових” витамина, минерала и додатака исхрани у Централној и Источној Европи, портфолија компаније ГСК и бивших брендова компаније Такеда у Русији и ЗНД-у. Осим тога, више од 80 трансакција лиценцирања (ин-лиценсинг) закључено је током прошле године.

Српска компанија “Хемофарм”, којој је аквизицијом 2015. године, као зависно друштво, прикључена фабрика лекова у Шапцу, послује у оквиру “Штада групе” од 2006. године и из године у годину увећава своје производне капацитете и асортиман лекова и других препарата које настају у њеним погонима.

„Ми смо и прошле године потврдили лидерску позицију у региону са произведених 6,5 милијарди таблета и других форми. Пошто говоримо о години коју је обележила, нажалост, још актуелна пандемија, наш највећи успех свакако је чињеница да смо на време и у потребној количини у нашим фабрикама у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори произвели лекове и испоручили их широм света. Личним примером показали смо колико је за сваку земљу и њене грађане важно да имају домаћу производњу лекова“, истакао генерални директор “Хемофарма” др Роналд Зелигер.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар