Шапчани иза решетака иду и због ината

У просеку 20 до 30 лица годишње у Шапцу плаћање новчане казне замени затвором. Од пет до шездесет дана, иза решетака су провели осуђени због разних прекршаја, а нису могли или хтели да плате. За неколико дана затвора углавном се одлучују мушкарци, док жене ипак радије, макар и у последњем року, изврше уплату по пресуди.

Тек кад сви рокови за жалбе на пресуде и плаћање казне истекну, доноси се решење о затворској санкцији, односно замени новчане у затворску казну. Најчешће је у питању неплаћање казне за прекршај по пресуди, за коју већина уплату пролонгира до добијања решења о извршењу а потом и издатом налогу за издржавање казне.

С обзиром на број предмета који се обради у току године у Прекршајном суду у Шапцу, број оних који се радије одлучују на робијање него плаћање, ипак није велики. Годишње се обради у просеку 6 -7 хиљада прекршајних предмета и још 11 хиљада мандатних казни, а мали је проценат оних који добровољно оду на одслужење казне – наводи Драгана Синђелић, председница Прекршајног суда.

Инат је један од разлога због чега се заврши иза решетака. Изрицање новчане казне због неког, по мишљењу окривљеног, „ситног“ прекршаја, неплаћање у предвиђеним роковима, доведе до робије.

-Разлози су најчешће материјалне природе, нарочито ако је нешто већи износ у питању иако је остављена могућност плаћања на рате. Има и оних који из неког пркоса неће да плате казну или како кажу „идем у затвор на пар дана да се мало одморим од свега“ – објашњава Верољуб Лукић, извршни судија.

Ретко кад се деси да одмах по изрицању казне особа тражи замену за затвор, за коју се, иначе, углавном одлучују мушкарци и тек понека жена. Затворски дани за неплатише прекршајних пресуда трају најдуже два месеца. За сваких хиљаду динара избегавања плаћања казне, следи један дан иза решетака.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
1

Прочитајте још

Оставите коментар