fbpx

Шабац обележио Дан независности Грчке

(Фото: Шабачки лист)

Данас, 25. марта обележава се 200 година од револуције која означава почетак борбе православног народа Грчке против свог вековног завојевача, Отоманске империје. Овај дан у Грчкој прославља се као Дан независности и национални празник, када је Грчка кренула у крвави ослободилачки рат за освајање независности. У Шапцу jе поводом обележавања 200. годишњице грчке независности, у знак подршке братској држави испред Градске управе истакнута застава Грчке.

Град Шабац у братским је односима са грчким градом Аргостолијем са острва Кефалонија, са којим има потписану Повељу братимљења од јануара 1995. године. Једна улица у Аргостолију носи назив ,,Шабачка”, а и у Шапцу постоји Улица града Аргостолија, што представља прави показатељ братства, подршке, мира и солидарности ова два града. Значајан израз чврстог пријатељства Србије и Грчке демонстрирао је официр Грчких оружаних снага, Маринос Рицудис, који је осуђен на затворску казну јер је одбио да учествује у НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије. Његов став био је да као православац не жели да учествује у нападу на братски народ.

– Срби и Грци братски су народи, са сличним судбинама које су их повезивале кроз историју. Велико пријатељство између наших народа, показало се на делу у многим ситуацијама, од војних савеза до солидарности у тешким ситуацијама, а нарочито се то односи на став ове државе о нашој Аутономној покрајини Косово и Метохија. Пријатељство две државе пренело се и на два града, Шабац и Аргостоли, које вежу нераскидиве везе, пуне поштовања и братске љубави, и њих на сваки начин треба неговати, да нам трају још дуго. Становници Аргостолија треба да знају да су у наш град увек добродошли – истиче градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Честитку поводом обележавања 200. годишњице независности и Дана државности Републике Грчке упутио је и Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

– У част 200. годишњице Рата за независност братском грчком народу честитам Дан државности и изражавам најдубљу подршку, а посебну честитку упућујем Виктору Рухотасу, почасном конзулу Србије у Грчкој и Теофилосу Михалатосу, градоначелнику града Аргостолија и свим становницима града Аргостолија са којим нас веже вишедеценијско пријатељство крунисано 1995. године повељом о братимљењу наша два града – навео је Немања Пајић.

Осим Аргостолија, град Шабац блиске односе гаји и са крфским селом Агиосом Матеосом са којим је Мачвански Прњавор побратимљен од 1992. године.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар