Хирурзи у КЦС спасили ишчупану руку младићу из Шапца

(Фото: Пиксабеј)

Тим хирурга Клиничког центра Србије, Клиника за максилофацијалну хириргију Ургентног центра, на челу са др Слађаном Анђелковић Матић, спасили су муњевитом реакцијом руку од ампутације једном младићу из Шапца, преноси данас ексклузивну исповест лекара новинарка „Курира“ Јелена Пронтић.

„У суботу 27. марта добили смо хитан позив колега из Шапца да имају пацијента Б. М. коме је индустријска машина за драње јагањаца скоро ишчупала руку из лакта, свукла целу кожу и покидала лигаметне. У року од пола сата све је било спремно и хитно смо ушли у операциону салу, санирали обе кости подлактице, исечени лакат фиксирали, зашили ране…

Пацијент је сада добро, опоравља се и већ може да покреће руку, а захваљући муњевитој реакцији нисмо морали да пресађујемо кожу. Са мном су тада били др Марко Синић, др Урош Станковић, др Рада Клачар, без чије помоћи не бисмо ништа могли да урадимо. У таквим ситуацијама је сваки минут важан, јер да нисмо то урадили, артерија би пацијенту отишла у тромбозу, добио би гангрену и остао без руке“, објашњава др Анђелковић.

У Ургентном центру КЦС, како истиче, никада не одустају од покушаја да спасу људима делове тела, па чак и када помисле да је немогуће. Наши хирурзи били су успешни и приликом операције младог пацијента Н. Д. (22) из Горњег Милановца, коме је шака десне руке била потпуно откинута пресом. Борба за шаку, која је донета са тешко повређеним младићем, трајала је читаву ноћ, преко девет сати, и завршила се такође успешно.

(Извор: „Курир“/Јелена Пронтић)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар