У Шапцу обележен Међународни дан Рома

(Фото: Шабачки лист)

Поводом обележавања Међународног дана Рома, у згради Управе града организован је свечани пријем за представнике ромских удружења са територије града Шапца.

У настојањима да се статус и услови живота ромске популације у граду Шапцу побољшају, издвојићемо најпре време да сагледамо проблеме, да их евидентирамо, а потом и средства како би их решавали, поручио је градоначелник Шапца др Александар Пајић представницима ромских удружења.

– Кључ за инклузију Рома заједнички је назив акција које ће бити спроведене, а тичу се здравственог, социјалног, образовног статуса ове популације. Велико ми је задовољство да смо данас разговарали о свим најзначајнијим темама – навео је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Представници ромске националне мањине издвајају неколико основних проблема – положај Рома приликом школовања, запошљавања, здравствене неге и решавања проблема становања

– Тренутно је актуелна припрема за упис на високошколске установе и факултете, па Национални савет Рома позива све припаднике ове популације и локална удружења да појачају ангажовање – каже Жељко Тодић, члан ИО Националног савета ромске националне мањине.

Међународни дан Рома усвојен је 1990. године на конференцији у Лондону у циљу подизања свести о проблемима ове популације и истицању достигнућа ромске културе.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар