У Србији вакцинисано 22.000 странаца за три дана

(Фото: Пиксабеј)

У Србији је за три дана, у четвртак, суботу и недељу, вакцинисано више од 22.000 страних држављана, саопштио је директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије Михаило Јовановић. У изјави за Радио-телевизију Србије (РТС), Јовановић је синоћ објаснио да су они дошли на позив Привредне коморе Србије, или су се сами пријавили преко портала еУправе, а примили су вакцину „Астра Зенека“.

Према његовим речима, наша земља је тиме одржала час хуманости и  солидарности.

Јовановић је објаснио да су се у суботу створили редови за вакцинацију, јер су странци који су добили позив за одређено време дошли сви заједно у истом тренутку ујутро. Због тога је истог дана упућена порука региону да странци који нису добили позив не долазе у Србију и да се претходно пријаве преко портала еУправе, након чега ће бити позвани.

Вакцинација странаца ни у којој мери није омела имунизацију држављана Србије, јер је у истом том периоду вакцинисано више од 28.000 наших грађана, и то са вакцинама „Спутњик“, „Синофарм“ и „Фајзер“, прецизирао је Јовановић. Он је додао и да грађани Северне Македоније, који су у недељу дошли у Ниш без позива, нису били враћени, већ су вакцинисани у хали „Чаир“.

Истовремено, директор Канцеларије за ИТ и еУправу је прецизирао да је у Србији до сада дато 2.325.000 вакцина, од тога је 920.000 грађана примило и другу дозу. У уторак се очекује да ће бити милион ревакцинисаних грађана, најавио је он и додао да број грађана код којих је прошло три недеље од друге дозе сада износи 620.000.

Према његовим речима, до овог тренутка се преко портала еУправе и контакт центра за имунизацију пријавило више од 1.540.000 грађана, а прву дозу је до сада примило 1.405.000 грађана. Највише грађана, приближно 40 одсто, пријављује се за било коју вакцину и то је прави избор јер је све вакцине одобрила Агенција за лекове и медицинска средства, подвукао је Јовановић.

У највећој мери су, како је рекао, имунизовани старији грађани, а сада су на реду млађи, који се тренутно најчешће и пријављују. Он је најавио да се наредних дана у значајној мери наставља и ревакцинација, а на примање друге дозе вакцине позвано је више од 90.000 наших грађана.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар