Сточари у шабачком крају надају се бољим данима

(Фото: Писабеј)

Пре више од једног века Србија је била водећа земља у Европи по производњи и извозу свињског меса. У шабачком крају очекују да ће најаве отварања нових тржишта утицати да сточари одрже производњу и да се повећају тренутно ниске цене товљеника.

„Ако се отворе тржишта и ми ћемо повећати фонд свиња“, каже Милорад Гајић из Јевремовца код Шапца, један од ретких сточара који је наставио традицију бављења узгојем товљеника у Поцерини. „Због ниских цена свињског меса, производњу смо свели на минимум, иако на 60 хектара које обрађујемо брат и ја, обезбеђујемо довољно хране и за вишеструко већи сточни фонд“, наводи Милорад.

Најаве из Министарства пољопривреде о очекиваном почетку пласмана свињског меса на тржиште Европске уније, уливају оптимизам да ће Србија моћи да одговори тржишту и врати се на пут лидерства у извозу свињетине. Док не крене извоз, набитније је задржати сточни фонд. Цена товљеника од 130 динара по килограму живе ваге не иде у прилог произвођачима. Распродају се прасад планирана за тов.

Планови ресорног министарства и Владе РС усмерени су да се сточарима помогне, најпре да задрже постојећу производњу, а потом и да се обезбеди сигуран пласман. „Највише товљеника гаји се у Мачви, а у Шапцу ће град субвенцијама помоћи произвођачима“, наводи Милутин Стојиновић, члан Градског већа задужен за пољопривреду.

Сточари се ипак надају да је ово тренутна ситуација а да ће отварање нових тржишта, уз избалансирану понуду и потражњу товљеника омогућити исплативост узгоја и това за произвођаче. У овом делу Србије, традиционално сточарском, не недостаје објеката и приплодног материјала за производњу. За сада, има довољно и радне снаге у газдинствима вредних домаћина.

Славица Гајић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар