Србија на 26. месту у свету по политичкој моћи жена

Зорана Михајловић (Фото: srbija.gov.rs)

Потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да се, према Индексу о моћи жена, који објављује Савет за спољнополитичке односе (Council on Foreign Relations – CRF), Србија по политичкој моћи жена налази на 26. месту од 193 рангиране државе.

Михајловић, која је и председница Kоординационог тела за родну равноправност, навела је у изјави за јавност да тај индекс показује да је наша земља једна од 22 на свету која има жену на челу владе, док по броју жена у извршној власти заузимамо 19. позицију.

У самом смо врху и по броју посланица и по томе смо на 24. месту. У последњих седам година поставили смо родну равноправност за једну од приоритетних области, много смо урадили на том плану и драго ми је да се то препознаје на глобалном нивоу, рекла је она.

Ипак, како је додала, предстоји нам још пуно посла – да обезбедимо да жене имају једнаке могућности као и мушкарци, како у политичком, тако и у економском и друштвеном животу.

Индекс показује да су САД постигле највећи напредак, након последњих председничких избора, и са 128. позиције сада су на 43. месту.

Ипак, глобално гледано, заступљеност жена није ни близу родног паритета – глобални просек порастао је са 26,9 на 27,5 поена на скали на којој 100 поена представља пуну родну равноправност.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар