Србија донирала 20.000 доза вакцина Републици Српској

(Фото: buducnostsrbijeav)

Председник Републике Србије Александар Вучић и председавајући у Председништву БиХ Милорад Додик посетили су данас Институт за вирусологију и серуме “Торлак“, где је јуче извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине „Спутњик В“.

Обиласку ове установе присуствовао је и министар здравља у Влади Србије Златибор Лончар и директорка Института „Торлак“ Вера Стоиљковић, након чега је Вучић уручио Додику донацију од 20.000 доза вакцина „Астра Зенека“ за Републику Српску.

Председник је том приликом најавио да ће сутра бити одржан састанак поводом проширења капацитета „Торлака“, у шта ће држава уложити додатни новац.

Oн је саопштио да прве дозе руске вакцине са Института „Торлак“ излазе између 5. и 10. јуна, и изнео уверење да ћемо пре краја године моћи и самостално да производимо вакцине.

Према његовим речима, ићи ће се на то да у почетку можемо да производимо 20 милиона, а затим и 30 милиона, како бисмо могли да обезбедимо све потребе Србије, али и ширег региона, јер не можемо ми да будемо здрави, ако су сви остали око нас болесни.

Вучић је потврдио да је у Србији вакцинисано више од три милиона грађана, при чему је дато 1,8 милиона прве дозе, док је ревакцинисано преко 1,2 милиона становника.

Он је оценио да ћемо за две недеље имати 1,8 ревакцинисаних грађана, и изразио уверење да ћемо моћи да значајно убрзамо процес вакцинације чим обезбедимо значајно већу количину цепива, што се очекује до краја априла.

Наиме, како је предочио, у понедељак ће у Србију стићи још 211.000 вакцина компаније „Фајзер“, јуче је допремљено 50.000 друге компоненте руске вакцине, док би сутра требало да добијемо исто толико.

Такође, у понедељак или уторак се очекује испорука још 100.000 прве компоненте „Спутњика В“, а очекују се и кинеске „Синофарм“ вакцине пре краја овог месеца, прецизирао је председник и нагласио да су то важне ствари које значе живот не само за нас, већ и за цео регион.

Додик је након преузимања вакцина против коронавируса изразио захвалност Србији, која је без оклевања помагала и помаже и другим субјектима у БиХ, наводећи да је у Републици Српској до сада вакцинисано 50.000 људи.

Стоиљковић је званичницима представила процес припреме узорака за ПЦР дијагностику, као и процес производње вакцине против сезонског грипа.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар