Мали: За 13 сати преко милион људи се пријавило за 60 евра

Синиша Мали (Фото: srbija.gov.rs)

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали објавио је да се за 13 часова, од поноћи па до првих поподневних сати данас, више од милион људи се пријавило за помоћ државе од 60 евра (два пута по 30) у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима. Гостујући нешто раније на РТС-у Он је навео да је у свим дневним новинама данас изашло обавештење где грађани могу да се информишу о овој врсти помоћи и да нађу одговоре на најчешћа питања.

Систем пријављивања је једноставан, као и прошле године. На страници која је на порталу Управе за трезор треба да укуцате три податка – ЈМБГ, број личне карте и да изаберете банку у којој имате рачун или банку у којој желите да га отворимо, навео је Мали.

Према његовим речима, за првих пола сата после поноћи, када је омогућено пријављивање грађана, знатно је више пријављених него прошле године, када је држава уплаћивала 100 евра. Како је прецизирао, у првих пола сата пријављивања за 100 евра прошле године пријавило се 3.900 људи, а ноћас више од 20.000, што је пет пута више.

Прошле године је уплату од 100 евра добило 6,2 милиона грађана, а пријавило се 4,3 милиона, рекао је Мали.

Министар је додао да не треба да се пријављују пензионери, корисници новчане социјалне помоћи и лица која су у Заводу за извршење кривичних санкција, јер ће помоћ добити аутоматски. Пријављивање грађана за помоћ могуће је до 15. маја, док ће 5. маја бити отворен и контакт центар за оне који желе да се пријаве телефонским путем.

Држава ће, како је најавио, већ 6. маја исплатити помоћ за свих 1,7 милиона пензионера, а дан касније за све кориснике новчане социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција. Исплата свих пријављених грађана креће 12. маја и очекујемо да ће новац бити на њиховим рачунима најкасније до 20. маја.

Министар је подсетио на то да ће 10. маја бити исплаћена и друга минимална зарада у висини од 50 одсто, која је део трећег пакета помоћи привреди.

Србија је у потпуности стабилна и данас на рачуну има 240 милијарди динара. Потпуно смо ликвидни, имамо новца и желимо да дамо подршку и привреди и грађанима, да лакше пребродимо кризу коју је произвела пандемија коронавируса, поновио је он.

Мали је напоменуо и да ће поред помоћи од по два пута по 30 евра, у јуну бити исплаћено 60 евра за незапослене, а у септембру додатних 50 евра за пензионере.

Oдговарајући на питање око евентуалног задужења због помоћи грађанима и привреди, он је предочио да критика не одговара истини, јер је држава одлучила да помогне пошто је постала стабилна и јака, а и буџет је четири године био у суфициту.

Плате су се повећале током 2020. године, у јеку пандемије за 7,7 одсто у реалном износу у односу на 2019. годину. Набавили смо вакцине, подигли две ковид болнице у рекордном року, а председник Републике Александар Вучић данас поставља камен темељац и за трећу, пренео је министар.

Он је подсетио на то да је за трећи пакет помоћи држава издвојила 257 милијарди динара, а прошле године за два пакета 704 милијарде динара, што је укупно издвајање државе од приближно осам милијарди евра за помоћ грађанима и привреди.

Зато смо сачували наш привредни систем и са правом говоримо да ћемо ове године имати шест одсто раста. ММФ процењује да ће бити пет, а ми кажемо биће шест, али уз апсолутно одржавање стабилности, као што пише у ребалансу буџета, рекао је министар.

Према његовим речима, учешће јавног дуга у БДП-у неће прећи 60 одсто, упркос великим издвајањима за помоћ привреди, док са друге стране у буџету имамо и никад већи новац за инвестиције.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар