Руски фонд и „Торлак“ почињу производњу вакцине „Спутњик В“ у Србији

(Фото: zdravlje.gov.rs)

Руски фонд за директна улагања (РДИФ) и Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ објавили су да је постигнут споразум о производњи прве светске регистроване вакцине против коронавируса „Спутњик В“ у Србији. У саопштењу Кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој наводи се да ће Србија постати прва држава у Јужној Европи која ће произвести „Спутњик В“, а вакцина би могла да се извози и у друге земље региона у каснијим фазама.

Производња вакцине биће започета до маја 2021. године у погонима Института „Торлак“, који је национални произвођач вакцина у Србији и здравствене установе у земљи снабдева вакцинама за обавезни програм имунизације. Прва испорука поменуте вакцине стигла је у Србију 30. децембра 2020. године, док је вакцинација овим цепивом у Србији отпочела 6. јануара 2021. године.

До данас, „Спутњик В“ је регистрован у 56 земаља широм света са укупном популацијом већом од 1,5 милијарди људи. Ефикасност вакцине износи 91,6 одсто, што потврђују подаци објављени у једном од најстаријих и најцењенијих медицинских часописа на свету „Lancet“. Вакцина се заснива на доказаној и добро проученој платформи хуманих аденовирусних вектора и користи два различита вектора за две дозе у току вакцинације.

Извршни директор Руског фонда за директна улагања Кирил Дмитриев подсетио је на то да је Србија међу првим земљама на свету одобрила „Спутњик В“ и користила је за заштиту становништва од коронавируса. Он је оценио да ће производња руске вакцине од стране Института „Торлак“ омогућити лакшу логистику, а такође ће помоћи да се убрза програм имунизације у земљи.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић исказао је захвалност председнику Русије Владимиру Путину, влади те земље и Руском фонду за директна улагања на подршци у очувању здравља и живота људи у Србији. Према његовим речима, производња ове вакцине на „Торлаку“ оснажиће капацитете наше земље у борби са пандемијом коронавируса и отворити нове перспективе за дистрибуцију овог цепива у региону Јужне Европе.

Трансфер технологија за производњу вакцине „Спутњик В“ из Русије у Србију допринеће обнови суверенитета наше земље у области производње вакцина, које ће бити важан ресурс сваке државе у будућности, закључио је Поповић.

Руски фонд за директна улагања (РДИФ) је руски суверени фонд који је основан 2011. године ради заједничких улагања у капитал, пре свега у Русији, заједно са угледним међународним финансијским и стратешким инвеститорима. РДИФ делује као катализатор за директна улагања у руску економију. Компанија за управљање РДИФ-ом има седиште у Москви. Тренутно, РДИФ иза себе има изузетно успешне заједничке реализације више од 80 пројеката са иностраним партнерима у укупном износу од више од две милијарде рубаља и покривањем 95 одсто региона Руске Федерације.

Компаније у оквиру РДИФ запошљавају више од 800.000 људи и остварују приходе који износе више од шест одсто руског БДП-а. РДИФ је успоставио заједничко стратешко партнерство са водећим међународним коинвеститорима из више од 18 земаља, наводи се у саопштењу.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар