Релаксирање мера ако не буде наглих скокова броја заражених

(Фото: srbija.gov.rs)

Члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић саопштио је данас да је епидемиолошка ситуација у Србији и даље ванредна, али да се са повећаним бројем вакцинисаних и мерама које дају резултате ситуација постепено побољшава.

Гојковић је након седнице Кризног штаба у Палати Србија, у изјави новинарима рекао да је анализирана укупна епидемиолошка ситуација у Србији, која је у овом тренутку и даље ванредна, али оно што је битно јесте да се број новозаражених зауставио на неким великим бројевима, што и даље није епидемиолошки добро.

Међутим, са повећаним бројем вакцинисаних и мерама које дају резултате видимо како се ситуација постепено побољшава, поновио је покрајински секретар за здравство.

Он је навео да није добро што и даље имамо велики број тешко болесних људи у болницама и што је здравствени систем оптерећен, уз напомену да ће се на томе радити и инсистирати да се даље помогне здравственом систему да издржи овај ударни талас.

Најважније у овој борби јесте да имамо више од 25 одсто пунолетних грађана који су примили вакцину. Имамо праг од милион грађана који су примили обе дозе, што је 18,6 одсто пунолетног грађанства, као и више од 700.000 пунолетних који се могу сматрати потпуно имунизованим јер је прошло више од три недеље након давања друге дозе вакцине, објаснио је Гојковић.

Он је навео да вечерас у Србију треба да стигне први контингент из Ковакс програма од 56.000 АстраЗенека вакцине.

Такође, како је најавио, у понедељак, 5. априла требало би да стигне пола милиона кинеских Синофарм вакцина, као и 106.000 Фајзерових вакцина са континуитетом који је договорен раније.

Према његовој оцени, то је кључ у овом тренутку да бисмо могли успешно да дођемо до ситуације да се полако враћамо у нормалан живот и режим рада.

Гојковић је најавио и да ће Кризни штаб предложити Влади Србије  нове мере које предвиђају да угоститељски објекти са баштама почну да раде од понедељка, 5. априла у тачно дефинисаним условима, а рад свих осталих биће продужен до 22 часа.

Када је реч о тржним центрима, како је додао, тек ће бити одлучено током викенда или почетком недеље да ли ће они бити поново отворени.

Он је најавио и да ће услови за угоститељске објекте бити тачно дефинисани током викенда и најкасније у недељу, 4. априла,  обелодањени.

Гојковић је додао да ће, ипак, све зависити од тога какве ће бити бројке током викенда и да ће нове мере бити примењене ако не буде наглих скокова броја заражених.

Он је напоменуо да ће кафићи и угоститељски објекти, ако се ситуација не погорша, од понедељка моћи да примају госте, али искључиво у баштама, а не и у унутрашњости објекта, уз напомену да то важи за све објекте на територији Србије.

Према његовим речима, до понедељка, 5. априла, и даље важи забрана рада, а ако се не погорша ситуација са бројем заражених, кафићи и објекти ће моћи да раде у режиму рада који ће бити објављени током викенда.

Гојковић је указао на то да ће се о раду тржних центара тек разговарати и да постоји могућност да им се омогући рад, али под специфичним условима, ако број заражених буде у паду.

Настава у школама, како је истакао, до даљег остаје онлајн, јер нема услова да се ђаци врате уобичајеним школским активностима.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић-Тепавчевић поновила је да је најважније да се сви придржавају општих мера превенције у свакој ситуацији.

Без обзира на то да ли путујете или не, треба да се придржавате општих мера превенције – да спречавате одлазак у затворен простор, да се не задржавате дуже у њему, поштујете мере хигијене и дистанце. Сам прелазак границе није посебан фактор ризика ако се придржавате свих превентивних мера, поручила је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, пандемија траје више од годину дана и постоји потреба за различитим активностима приватног и пословног карактера, при чему где год да се налазимо, морамо да поштујемо основне принципе спречавања заразе.

То је универзално правило које морамо да применимо на све сегменте живота, поновила је она и апеловала на грађане који се нису вакцинисали да искористе добробит доступности вакцина.

Кисић Тепавчевић је подсетила на то да је путовање са две дозе вакцина могуће у више земаља, и да ће се то даље ширити, али и скренула пажњу на то да путовање не треба да буде разлог што би се неко вакцинисао, већ да вакцинација треба да буде сматрана инструментом борбе против короне.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар