Редован преглед и правовремена реакција – рецепт за победу над карциномом

(Фото: Пиксабеј)

Поводом 20. марта Националног дана борбе против рака дојке, Савет за здравство и социјална питања Градског одбора Српске напредне странке у Шапцу апелује на све жене да се на време јаве лекару када примете промене на дојци. Јер, сваки карцином је излечив, под условом да се на време открије. 

Рак дојке у раној фази излечив је сто одсто, док је у четвртом, последњем стадијуму, проценат излечења свега 22 одсто. Свака жена након навршене 20. године живота, морала би редовно радити самопреглед дојке. Ово не одузима много времена, а може се обавити и под тушем. Свака промена на дојци подразумева неодложно јављање лекару. 

Редовни клинички прегледи дојке препоручују се након навршене 25. године живота. Уз ово, посебан опрез саветујемо женама које спадају у ризичне групе: које имају генетске предиспозиције за рак, које су гојазне, које конзумирају дуван, алкохол, које су прву менструацију добиле пре 12. године живота, а у менопаузу ушле након 56. године. У ризику су такође и жене које нису рађале или су родиле у каснијем животном добу.

Још једном апелујемо на све жене да је редован преглед и правовремена реакција једини начин да победе карцином, наводи се у саопштењу Савет за здравство и социјална питања Градског одбора Српске напредне странке у Шапцу.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар