Британска ратна сведочанства крајем маја у Библиотеци шабачкој

Договорена изложба са представници британске амбасаде (Фото: Шабачки лист)

Репрезентативну изложу фотографија „Британци и Други светски рат у Југославији“, у организацији Амбасаде Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду, Шапчани ће бити у прилици да виде од друге половине маја у Библиотеци шабачкој, договорено је на састанку аутора изложбе, британског војног аташеа пуковника Ника Илића и члана Градског већа у Шапцу задуженог за културу и информисање Мирољуба Мијушковића.

Радном састанку, такође, присуствовали су сарадница на изложби Милица Наумовић и Александар Чупић, испред амбасаде Уједињеног краљевства, и директорке установа културе у Шапцу Јелена Подгорац Јовановић (Библиотека), Јелена Мијаиловић (Међуопштински историјски архив) и Јована Стојанац (Народни музеј).

Акције четника и паризана из непристрасног угла

Изложбу „Британци и Други светски рат у Југославији“ чини осам целина, које доносе изузетно вредно сведочанство о жртвама српског народа, али и припадника британских јединица за специјалне операције (СОЕ) и свима који су, током рата, пружали подршку борби за ослобођење отаџбине и победи над фашизмом. Трајни доказ о сарадњи нашег и народа Уједињеног краљевства јесу и гробови 471 морнара, војника и пилота на Ратном гробљу Комонвелта у Београду.

Аутор изложбе пуковник Ник Илић истиче да је српски народ први у Европи устао против заједничког непријатеља и за то платио огромну цену, већу него амерички, француски и британски народи заједно.

– Влада Велике Британије од првог дана је пружала помоћ српским борцима, најпре Југословенској војсци у отаџбини којом је командовао пуковник, касније генерал Драгољуб Михајловић, а затим Народноослободилачкој војсци маршала Тита. Српски народ је, заједно са својим савезницима, први повео борбу против окупације, а заједно с њима борили су се и припадници Јединице за специјалне операције (СОЕ) од којих су седморица сахрањени у Београду. Ова изложба посвећена је њима – каже пуковник Ник Илић.

Реализацију ове изложбе, коју ће Шапчани бити у прилици да виде у години у којој се навршава осам деценије од почетка Другог светског рата на нашим просторима, пуковник Илић је остварио у сарадњи са Империјалним ратним музејом у Лондону.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар