fbpx

Пријем за награђеног ученика Даријана Бојића у Градској кући

(Фото: Град Шабац)

Градоначелник Шапца др Александар Пајић приредио је данас пријем за Даријана Бојића, ученика шестог разреда Основне школе за образовање и васпитање деце са сметњама у развоју „Свети Сава”, поводом награде „Миодраг Матић” коју је освојио у категорији најбољег ученика, коју додељује Друштво дефектолога Србије.

– Прелепо је чути да је неко из града Шапца освојио награду на државном нивоу. Поносан сам што поред формалног образовања разна удружења, а у овом случају удружења „Да будемо сви једнаки и „Живимо заједно-Шабац”, раде додатно са ученицима који су имали потребу за подршком, односно ученицима са сметњама у развоју. Даријан је ученик који воли много да чита. У току интензивног рада са дефектолозима забележио је изузетан напредак. Град Шабац ће их увек подржати на њиховом путу, да будемо заиста сви једнаки. Сваком детету Град је спреман да помогне како би своје капацитете испољило на најбољи могући начин – рекао је градоначелник.

Приликом пријема у Градској кући, председник Друштва дефектолога Србије, Синиша Ранковић свечано је уручио признање и новчану награду Бојићу.

– Ова категорија је нама изузетно значајна, јер се кроз њену реализацију препознаје мукотрпан и стручан рад колега дефектолога, како у систематским организацијама, тако и у домену невладиних организација. Они баш у тим организацијама доприносе да деца постижу овакве успехе. Наш рад је тежак, али када видите да дете на овај начин напредује и да ће једног дана постати користан члан своје друштвене заједнице, онда је идеја инклузивности остварена. Ми ову идеју последњих година промовишемо, али нажалост по некада се не схвата да је идеја инклузивности остварена када дете постане користан члан друштвене заједнице – рекао је Ранковић.

У протеклих неколико месеци Даријан Бојић је  после завршених школских часова долазио у просторије удружења „Да будемо сви једнаки“ и удружења „Живимо заједно-Шабац”, где је са њим радио тим дефектолога. Бојић је у току таквог интензивног рада забележио изузетан напредак и управо то је био разлог да га удружење „Живимо заједно-Шабац” кандидује за награду.

– Нама много значе овакве награде који наши ученици добијају. Неком можда ово не делује као неки велики помак, јер вештина читања и писања се подразумева. Међутим за децу која имају извесне сметње у развоју, то је изузетан напредак. Савладати функционално читање је освојена планина. Сви се радујемо због Даријана и због остале деце која ту долазе. Надам се да ћемо и даље наставити овим путем и да ће бити још успеха и добрих резултата – рекла је Татјана Радисављевић председница удружења „Живимо заједно-Шабац”.

Председник удружења „Да будемо сви једнаки”, др Дејан Павловић уручио је Бојићу специјалну лупу за слабовиде особе.

–  Удружење „Да будемо сви једнаки“ у Шапцу окупља 83 деце са сметњама и усмерено је ка оснаживању капацитета чланова, као и њихових породица. Наставићемо са спровођењем акција које ће деци олакшати њихов положај. Такође наставићемо са малим гестовима попут дара за Даријана како би могао даље да се усавршава. Напоменуо бих да је Даријан Бојић пре две године на Фестивалу екологију у Шапцу освојио награду Мистер екологије за најбољи костим од рециклажних материјала и тако на излет у Специјални резерват природе „Засавица“ одвео и све ученике своје школе – казао је др Павловић и изразио захвалност градоначелнику и Градској управи јер снажно подржавају рад ова два удружења.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар