Пресуда из 1805. године најстарији документ шабачког Архива (ВИДЕО)

У депоима Међуопштинског историјског Архива у Шапцу међу бројним фондовима налазе се и они од изузетног историјског значаја. У овој установи културе смештеној у згради некадашње болнице, баштини се обимна историјска грађа, за којом неретко трагају и сами грађани.

Документ из 1805. године најстарији је сведок времена, друштвеног, привредног и културног живота некадашње шабачке вароши. Део је фонда Општинског суда у Шапцу, једног од 33 од изузетног историјског значаја.

– Пресуда потписана од стране проте Матеје Ненадовића је најстарији документ а сведочи о нашем трајању кроз векове. Овде се могу наћи разни укази, повеље, споменице и друга значајна историјска и културна грађа – објашњава Јелена Мијаиловић, в.д. директора Архива.

Закон о реституцији и легализацији, утицали су на повећање броја оних који трагају за неким изгубљеним документом. Велики број захтева долази у Међуопштински историјски архив, где се може пронаћи архива с краја 18. века до данас.

– Свакодневно имамо захтева од грађана за копијама уговора, власничким листовима и другим документима неопходним за процес реституције или легализације – каже Маијаиловићева.

Документа која су сведок стварања, постојања и гашења установа, привредних субјеката, изградње и ширења града, културног живота Шапца и овог дела западне Србије, очување значајне и обимне архивске рађе ишла су и остају у аманет генерацијама.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар