Понуда фриленсерима: Неопорезиво 219.600 динара годишње и признавање трошкова

(Фото: srbija.gov.rs)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је у уторак са представницима фриленсера о питањима уређења пореских обавеза фриленсера. Брнабић се одвојено састала са представницима Удружења фриленсера и предузетника Србије и са представницима Удружења радника на интернету. Састанцима су присуствовали представници Министарства финансија и директорка Пореске управе Драгана Марковић.

Премијерка је представила решење које је израдио тим Владе, а чији је циљ, како је истакла, пре свега заштита социјално најугроженијих категорија и максимално олакшање обавеза, уз очување пореског система Републике Србије.

Модел који је Влада Србије понудила представницима фриленсера, подразумева неколико великих погодности за решавање дуговања, а пре свега увођење неопорезивог износа од 219.600 динара годишње, према чему би приближно 80 одсто фриленсера било ослобођено плаћања било каквих пореза и доприноса.

Пореска управа ће такође утврдити износ обавезе без обрачуна камате за период пре доношења решења, а пореске обавезе ће се моћи платити у периоду од чак 10 година.

Брнабић је појаснила да модел такође обухвата да ће свим радницима на интернету, без обзира на делатност, бити признати нормирани трошкови у висини од 43 одсто остварених прихода (укључујући и неопорезиви износ), чиме се још додатно умањује утврђени износ обавезе.

Према предлогу Владе Србије, убудуће, од 1. октобра ове године, признаваће се нормирани трошкови у фиксном износу од 18.300 динара месечно, на које се неће плаћати никакви порези и доприноси, чиме ће много већи број људи моћи да, без икаквог оптерећења, оствари додатне приходе.

Такође, прихваћен је и предлог да се порези и доприноси, од 1. октобра, обрачунавају квартално, уместо на месечном нивоу.

Председница Владе рекла је у разговору да је, на молбу председника Републике Александра Вучића, Влада Србије оформила тим који је радио на овом предлогу решења, водећи се пре свега циљем да нико не буде егзистенцијално угрожен а да, са друге стране, законске обавезе према држави буду испуњене, као и да правила за будући период буду потпуно јасна.

Представници Удружења фриленсера и предузетника Србије рекли су да ће се изјаснити о предлогу Владе у наредна 24 часа, док су представници Удружења радника на интернету остали при ранијем ставу да и фриленсере који су зарађивали веће износе треба ретроактивно ослободити плаћања свих пореских обавеза насталих пре 14. октобра 2020. године.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар