О попуштању антиковид мера тек после 8. маја

(Фото: srbija.gov.rs)

Члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19, епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да се за сада не може говорити ни о каквом попуштању мера, али да ће се о томе вероватно размишљати после 8. маја, ако се број новозаражених буде убрзано смањивао, а мере се поштовале.

Тиодоровић је у изјави новинарима после седнице Кризног штаба рекао да се овог тренутка не може говорити о попуштању мера јер су бројке новозаражених и даље на нивоу за који надлежни желе да буду још мањи.

Он је, у том смислу, истакао да се о великом попуштању може говорити када бројке буду далеко мање него што су сада.

Ако будемо овако наставили и ако се убрзано буде спуштао број новозаражених, ако се све мере буду поштовале, вероватно ћемо после 8. маја размишљати о томе да се мере постепено ублажавају, рекао је он.

Према његовим речима, то значи и да ће затворени делови угоститељских објеката моћи да раде, али са 50 одсто капацитета.

Сачекајмо да прођу празници. Када прођу, треба 10 до 14 дана да бисмо проценили да ли ће доћи до пораста дијагностикованих зараза, па и обољења, навео је епидемиолог.

Он је позвао грађане да током предстојећих празника буду дисциплиновани, избегну сценарио који смо имали за Сретење и указао на значај вакцинације.

Желимо сви заједно да избегнемо тај сценарио, када се десило да смо имали лепо време и много непоштовања мера, што је довело до пораста броја инфицираних и повећане хоспитализације, истакао је он.

Искористимо лепо време за празнике да удахнемо чист ваздух, прошетамо са породицом и прославимо празник али уз поштовање мера, како бисмо изашли из празника очувани и здрави, поручио је Тиодоровић.

Он је најавио и да од 15. маја почиње велика кампања вакцинисања младих, како би имали могућност да посећују фестивале, попут Егзита, поручивши да је вакцинација одлучујући корак према заустављању болести.

Према његовим речима, преко 90 одсто пацијената који се данас налазе у ковид болницама је невакцинисано.

Потпуно је јасно на основу свих података које добијамо из ковид болница да страдају и фатално завршавају невакцинисани. Има и оболелих који су примили једну дозу, а чак и оних са две. Ниједна вакцина не штити сто одсто, већ је ефикасна колико је организам лица које прима вакцину способан да одговори и створи антитела, објаснио је Тиодоровић.

Они који имају оштећен имунитет, који имају хроничне болести, према његовим речима, не могу одговорити увек на најбољи начин и зато се дешава да такве особе створе недовољан ниво антитела.

Према његовим речима, највећи број оних који су вакцинисани прошли су са лаком клиничком сликом, иако су оболели, и зато је порука јасна – вакцинација је неопходна.

Епидемиолог је најавио и да ће у вакцинацији сада бити стављен фокус, пре свега, на радно активно становништво, пошто је старије становништво заштићено вакцином, објаснивши да је слаб одзив тог дела становништва и да је неопходан активан однос према великим колективима, великим системима.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар