Није мењан режим уласка у Србију, нормализација живота од јула

(Фото: srbija.gov.rs)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да није тачна вест коју су пренели поједини медији да је одлучено да грађани Србије, при повратку из Црне Горе, Албаније, Бугарске, БиХ, Северне Македоније и Мађарске, морају да имају ПЦР тест и нагласила да није мењан режим уласка у Србију.

Брнабић је у изјави за ТВ Прва поновила да није мењан режим уласка у Србију, тако да наши људи увек могу да се врате у своју земљу. Они који су вакцинисани, односно ревакцинисани, могу да уђу без потврде о негативном ПЦР тесту, дакле само са потврдом о ревакцинацији.

Када је у питању АстраЗенека, како је додала, довољна је једна доза, не и ревакцинација.

Премијерка је указала на то да негативан ПЦР за улазак у Србију није потребан држављанима земаља „Мини шенгена“, односно Северне Македоније и Албаније.

Исто важи и за грађане Мађарске и Бугарске, којима је та мера укинута због реципроцитета, с обзиром на то да постоји велики број грађана који циркулишу преко границе и идеја је да им се олакша пословање и живот, рекла је Брнабић и истакла да се на држављане ових земаља не примењује ни мера изолације.

Премијерка је изразила уверење да би живот у Србији могао да се врати у нормалу до јула, са све већом имунизацијом која се очекује у наредном периоду.

У овом тренутку дали смо 2,6 милиона вакцина, око 1,5 милиона грађана је добило макар једну дозу, то је 26 одсто становништва. Ревакцинисаних имамо 1.086.286, што је око 19 одсто пунолетне популације. Сматрамо да је око 15 одсто популације заштићено, до те бројке смо дошли рачунајући ревакцинисане особе, које су прву дозу добиле пре најмање пет недеља, објаснила је Брнабић.

Она је додала да Србија није морала да уводи стриктне мере као Запад, захваљујући вакцинама.

Пратићемо тренд Израела, Велике Британије, Емирата, али нам треба још мало времена. Очекујемо да 40 одсто грађана прими бар једну дозу до краја априла, у јулу враћамо живот у нормалу, надам се. Око 80.000 људи који су се пријавили још у јануару и фебруару, а нису приоритетна категорија, нису дошли на ред, верујемо да ћемо у наредних седам дана вакцинисати око 300.000 људи, па ће и они врло брзо добити позив. Увек генеришемо прво приоритетне категорије, навела је Брнабић.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар