Наставак успешне трговинске сарадње са Великом Британијом

(Фото: Влада Србије)

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Меклауд потписалe су Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног Краљевства.

Споразумом је постављен нови правни основ за регулисање билатералне трговине, који је раније био дефинисан Споразумом о стабилизацији и придруживању између Европске заједнице и држава чланица и Републике Србије.

Обе стране су изразиле задовољство због успешно окончаних преговора и формалног обезбеђивања наставка успешне сарадње у политичкој и економској сфери.

Матић је истакла да се поменутим споразумом задржава ниво билатералне сарадње у свим областима, као и степен трговинске либерализације који је постојао до 31. децембра 2020. године.

Закључењем споразума не само што је омогућено враћање уобичајеним трговинским токовима и стварање услова за даљи раст међусобне трговине и наставак улагања, већ су и додатно учвршћени традиционално добри односи наших земаља, поручила је она.

Министарка је изразила очекивање да ће са успешним спровођењем имунизације против COVID-19 бити обновљена и претходно веома развијена туристичка сарадња двеју земаља.

Матић је овом приликом изразила посебну захвалност Уједињеном Краљевству на развојној помоћи коју је та земља пружала Републици Србији у претходном периоду.

Амбасадорка Меклауд је истакла да, уз личну подршку премијера Велике Британије Бориса Џонсона и председника Србије Александра Вучића, две земље заједно раде на изградњи снажнијих односа, усмерених ка будућности, а увећање трговине и инвестиција важан су део те амбиције.

Овај споразум, како је истакла, истовремено потврђује нашу заједничку посвећеност билатералним односима и на практичан начин регулише несметану двосмерну трговину, у интересу пословних људи и потрошача у обе државе.

Честитам преговарачима обе стране на уложеним напорима и радујем се ступању овог споразума на снагу, након испуњавања свих парламентарних процедура, али и још већем броју британских компанија и стручњака који ће дати додатни подстицај економском развоју Србије, рекла је амбасадорка.

Уједињено Краљевство и Србија потписали су први привремени билатерални трговински уговор у марту 1879. године, наводи се у саопштењу Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

(Извор: Влада Србије)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар