Мостови – симболи нашег града

Дан града је обележен 22. априла 2021. године симболичном шетњом представника града почевши од Тврђаве на Сави и откривања скулптуре „Дијалог“, уметника Марка Вукше, на Савској авенији, преко Трга шабачких жртава па све до обиласка свих установа културе, да би се завршила у Библиотеци шабачкој и причом о мостовима као симболима нашег града.

Директорка Библиотеке, Јелена Подгорац Јовановић, се надахнутим говором о мостовима и о истоименој изложби и сарадњи са Школом примењених уметности, обратила испред најстарије установе културе у граду и свим посетиоцима пожелела добродошлицу.

Градоначелник града Шапца, Александар Пајић, је изразио захвалност због изложбе која открива вишеслојне поруке и прича причу о историји Шапца на другачији начин. Истакао је и задовољство због дуготрајне и веома успешне сардње између две установе.

У 14 часова је отворена изложба „Мостови“ у најужем кругу поштовалаца а сви заинтересовани су могли да прате уживо пренос преко Фејсбук странице Библиотеке. О деветнаестој по реду изложби из едиције „Култура ћирилице“ говориле су Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности и Мина Ступар, професорка из Школе примењених уметности.

Све три су истакле задовољство због ове традиционалне сарадње и што се сваком изложбом померају границе и превазилазе нови изазови.

Јака и вишеслојна симболика моста је инспирација за овогодишњу изложбу Школе примењених уметности у Библиотеци шабачкој… Мост као полазиште и као исходиште представљен је кроз фотографије, графике, линорезе, цртеже и централну скулптуру од књига. Мост је веза двеју градских установа којима је од велике важности квалитетан рад са младима.

Изложба радова ученика је употпуњена и документарним фотографијама и разгледницама као и занимљивим текстовима о мостовима из Шабачког грасника из 1931. и 1934. године, који се чувају у Завичајном одељењу Библиотеке шабачке.

(Извор: Библиотека Шабачка)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар