fbpx

Министар Мали: У јуну незапосленима 60 евра помоћи од државе

Синиша Мали (Фото: srbija.gov.rs)

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће држава свим незапосленим грађанима у јуну исплатити једнократну помоћ од 60 евра у оквиру трећег пакета помоћи привреди и грађанима у укупном износу од две милијарде евра.

Мали је, гостујући на Телевизији Прва, рекао да ће сви детаљи око те исплате бити познати када буде усвојена одлука Владе Србије, подсетивши на то да је прошле године помоћ била усмерена на то да се одрже радна места, а да држава сада жели да и онима који немају посао пружи једну врсту подршке.

Он је поновио да 28. априла креће пријава свих пунолетних грађана који желе 60 евра помоћи од државе, као и да ће првих 30 евра бити исплаћено у мају, а других 30 у новембру.

Такође, сваки пензионер ће добити 30 плус 30 евра, као и додатних 50 евра, што је укупно 110 евра. Незапослени, такође, могу да се пријаве и за ових 30 плус 30 евра, и уз поменутих 60 евра у јуну, добиће укупно 120 евра, прецизирао је министар.

Мали је указао на то да ће помоћ од 100 евра добити и сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док незапослени у јужној покрајини могу очекивати додатних 100 евра, односно укупно 200 евра.

Министар је, говорећи о састанцима представника најугроженијих сектора са премијерком Аном Брнабић, истакао да је држава увек излазила у сусрет и налазила најприхватљивије решење за све.

Имали смо састанке и са представницима музичке и евент индустрије, данас и са представницима филмске индустрије, фризерима и малим предузетницима, како бисмо са свима њима допунили овај пакет, рекао је Мали и додао да ће се у наредних неколико дана знати ко ће још добити додатну помоћ.

Министар је навео и да ће половину минималне зараде за три месеца по запосленом добити, осим микро, малих и средњих предузећа, и велика предузећа.

Он је објаснио да је реч о укупно 1.550.000 запослених, као и да је пријава за март у току, а да ће 8. априла бити прва исплата за све који се пријаве до краја овог месеца.

Према његовим речима, у склопу трећег пакета, помоћ већ добијају најугроженији сектори, као што су ауто-превозници, који ће добијати шест месеци 600 евра по аутобусу.

Имамо и још једну пуну минималну зараду коју ћемо исплатити угоститељима, туризму, туристичким водичима, рентакар агенцијама, а помажемо и хотеле са 150 евра по соби, предочио је Мали.

Министар је нагласио да је држава пакетима помоћи привреди избегла најгоре сценарије, масовна отпуштања и затварање фабрика, јер је реаговала правовремено.

Сада, уз масовну имунизацију, желимо да и даље сачувамо радна места, али и да помогнемо свим грађанима, тако да на прави начин покријемо кризу изазвану пандемијом и наставимо са растом економије, не нарушавајући макроекономску стабилност и здравље јавних финансија, а јавни дуг ће остати испод 60 одсто БДП-а, истакао је он.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар