Кризни штаб данас у 16 часова разматра попуштање мера

(Фото: srbija.gov.rs)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је нову седницу Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 за данас, у 16 часова, наводећи да ће се претходно састати са стручним делом тог тела како би се размотрило колико је могуће попуштање мера.

Брнабић је у изјави за Телевизију „Пинк“ истакла да се види стагнација, чак и благи пад новозарaжених у Београду, где је и највише вакцинисаних грађана.

Обратићемо се јавности након седнице Кризног штаба. Саслушаћу лекаре и покушаћемо да пронађемо неки баланс, објаснила је она.

Трудићемо се да још мало релаксирамо мере, које су сада међу блажима у односу на земље Европе, поручила је премијерка и додала да ће се водити рачуна о томе да наставимо са резултатима.

Бројеви новозаражених су велики, али видимо стагнацију, чак благи пад, и то не смемо да угрозимо, поновила је Брнабић.

Oна је потврдила да у Србију вечерас стиже 57.600 вакцина „Астра Зенека“, у понедељак ћемо добити 106.000 вакцина произвођача „Фајзер-Бионтек“, а 5. или 6. априла очекује се још пола милиона цепива компаније „Синофарм“.

Премијерка је, изражавајући захвалност на вакцинама из механизма Ковакс, навела да је до сада наша земља успела да набави приближно 2,5 милиона вакцина кроз билатералну сарадњу.

У Србији је до сада прву дозу вакцине примило 1.454.000 пунолетних грађана, што је четвртина популације, прецизирала је Брнабић и нагласила да је циљ да до краја априла прву дозу прими барем 40 одсто грађана.

Намеравамо да стигнемо до сваког села, сваке локалне заједнице, наставља се и пријава преко портала еУправе. Председник Републике Александар Вучић вакцинисаће се у Рудној Глави и очекујем да ће то донети ново интересовање за вакцинацију, објаснила је она.

Према њеним речима, у Србији је до сада 18 одсто пунолетних грађана примило другу дозу, док је потпуно заштићених којима је протекао одговарајући период након друге дозе вакцине 702.000, што је 12 одсто пунолетне популације.

Премијерка је указала на огроман успех вакцинације људи из региона, и оценила да је то био начин подизања заједничке сигурности, јер без безбедних људи у региону ни људи у Србији нису безбедни.

Европски и светски медији препознали су добру намеру Србије, а постигнут је и ПР ефекат вреднији од више стотина милиона евра, предочила је Брнабић.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар