За две недеље камен темељац за ковид болницу у Новом Саду

(Фото: buducnostsrbijeav)

Председник Србије Александар Вучић најавио је синоћ да ће у року од 14 дана бити постављен камен темељац за нову ковид болницу у Новом Саду, која ће бити изграђена за четири месеца. Вучић је у интервјуу за Телевизију Пинк навео да се сада прибавља потребна документација, и прецизирао да ће болница имати 600 нових лежајева, од чега 200 интензивне неге.

Он је додао да ће овај здравствени објекат у Новом Саду бити изграђен на исти начин као болница у Батајници, али и као она у Крушевцу, од које ће бити нешто већи. Председник је рекао да ће се тек видети да ли ће бити потребно да се грађани вакцинишу можда и три или четири пута годишње, уз напомену да „Синофарм“ и „Фајзер“ већ иду на трећу вакцину.

Он је поручио да ће Србија свакако обезбедити и трећу вакцину грађанима уколико тако буде одлучено, и подсетио на то да ће наша земља сама правити вакцине.

Фабрика ће бити изграђена недалеко од Аеродрома „Никола Тесла“, у Сурчину, и у њој ће се производити 25 до 30 милиона доза вакцина годишње, указао је Вучић и оценио да ће то бити довољно за снабдевање Србије и региона.

Према његовим речима, Србија је донела одлуку да прави такозвани Бајофор институт са производним погоном, који ће се бавити биотехнологијом, биомедицином и слично.

Хоћемо да, заједно са нашим кинеским пријатељима из БГИ института (Пекиншког института за генетска истраживања), направимо Бајофор, који бисмо везали на Торлак и Фармацеутски и Биолошки факултет, рекао је председник.

Могли бисмо да направимо огромне ствари за будућност и раст наше земље, да постанемо сила по том питању у Европи. На томе радимо, истакао је Вучић.

Много се улаже у изградњу нових здравствених установа и то ће Србији донети нови стандард и предност у односу на многе друге земље, па и у односу на ЕУ, поновио је он, подсетивши на то да се увелико ради на реновирању Инфективне клинике, у коју није улагано од 1928. године.

Вучић је истакао да ничу и нова Тиршова 2, онкологија, Клинички центар Србије, а за њим и Клинички центар Војводине, а градиће се и нови клинички центар Крагујевац, као и 10 општих болница, између осталих и у Врању, Пироту, Кикинди, Смедеревској Паланци и Чачку.

Он је саопштио да је до сада у Србији ревакцинисан 1,1 милион грађана, уз напомену да пада број заражених, али и број пацијената на респиратору, мада нешто спорије, док је за смањење броја преминулих потребно више времена.

Број заражених нешто брже пада у последњих 48 часова, навео је председник и додао да је у понедељак увече прошле седмице било 31 одсто заражених, док је данас тај проценат 22,8 одсто. Он је указао на то да је раније била потребна читава недеља да се смањи број заражених за један одсто, док сада проценти падају нешто брже.

Видећемо наредних дана да ли ће се тај тренд задржати. Ако се тим темпом настави, онда верујем да има шансе за даље укидање мера и слободнији живот. То је добра вест, поручио је Вучић.

Председник Србије је потврдио да ће данас у Рудној Глави примити кинеску „Синофарм“ вакцину и исказао захвалност Кини на томе што нам је испоручила још пола милиона вакцина. Верујем да ће и велики број људи у Србији прихватити вакцинацију, јер нас то спасава, закључио је Вучић.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар