Захвалница Рукавишњикову за споменик Стефану Немањи

Рукавишњиков и Лазански

Генерално, док уметник сам себи не каже да је добро испало мишљење других није толико важно. За мене је мишљење српског народа веома важно, рекао је вајар Александар Рукавишњиков, примајући захвалницу коју му је упутио министар спољних послова Србије Никола Селаковић поводом завршетка радова на Споменику Стефану Немањи, пренела је агенција Спутњик.

Захвалницу за „немерљив допринос, знање, као и задивљујући ентузијазам“ који је уложио у његову реализацију, Рукавишњикову је уручио амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански, који је истакао да је почаствован што уручује признање највећем живом руском вајару за све оно што је урадио за Србију и српски народ.

Лазански је оценио да је величанствени Споменик Стефану Немањи фантастично улепшао главни град Србије и изразио је уверење да ће овај споменик постати симбол Београда.

(Фото: Википедија)

Рукавишњиков је рекао да је ова захвалност за њега веома важна, зато што је за сваког уметника стварање дела и уклапање споменика у одређени амбијент „увек изненађење“.

„Ти се трудиш и покушаваш да схватиш да ли си успео или не. Када сам дошао и уверио се да се по својој величини споменик уклопио ја сам се умирио. И ова захвалница, ово признање је доказ да сви ми нисмо погрешили“, нагласио је Рукавишњиков.

Министар Никола Селаковић је у писму Рукавишњикову изразио дубоку захвалност на одличној сарадњи у процесу припрема и рада на стварању Споменика Стефану Немањи, који је, како је истакао, од посебног значаја за Србију и српски народ.

„Будите сигурни да ће остати упамћен Ваш допринос на унапређењу међукултурне сарадње руског и српског народа“, наводи се, између осталог, у писму Рукавишњикову.

Министар је изразио уверење да ће сарадња и у наредном периоду бити настављена на обострано задовољство и пожелео је Рукавишњикову успех у будућем професионалном раду.

Споменик Стефану Немањи, великом жупану и једном од највећих српских владара, свечано је откривен крајем јануара на Савском тргу у Београду. Споменик је висок 24 метра и тежак 68 тона. На њему је око годину и по дана радило скоро 120 људи различитих профила.

Александар Рукавишњиков је трећа генерација скулптора у својој породици и важи за једног од највећих савремених вајара у свету, а почео да ради на споменику након што је победио на међународном конкурсу у Србији.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар