Епидемија на граници издржљивости здравственог система

(Фото: srbija.gov.rs)

Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид-19 Горан Стевановић упозорио је данас на то да је епидемијска ситуација у нашој земљи на граници коју може да издржи здравствени систем. Стевановић је, након састанка директора ковид болница са министром здравља у Влади Србије Златибором Лончаром, рекао да је први закључак тог разговора да ситуација није уопште лака и да су места на граници попуњености за ковид-19 пацијенте.

Имамо обезбеђена места за 24 часа, након чега морају да се отварају нови капацитети, јер се прилив болесника не смањује већ данима, при чему непрестано расте и број пацијената на интензивној нези, нагласио је он. Стевановић је указао на то да постоји велики број болесника који су све млађи, са тежом клиничком сликом, а долазе након седам, осам дана лечења у кућним условима.

Према његовим речима, од почетка епидемије једине мере које дају резултате у смањивању броја оболелих су дистанца, маска и вакцинација, а проблем је што је доказано да се те мере не примењују довољно. Он је пренео да је закључак састанка и да се упути апел, захтев или молба да вакцина постане обавезна за здравствене раднике, чиме бисмо прво заштитили здравствене раднике, повећали степен заштићености ковид пацијената и оних који се лече од других болести, а дали бисмо замах даљој вакцинацији становништва.

Стевановић је, одговарајући на питање да ли се може очекивати да Кризни штаб попусти мере, рекао да смо тренутно на граници попуњености капацитета интензивних нега, што довољно говори о томе колико је ситуација тешка.

Наиме, како је истакао, Селтерс бања се припрема да уђе у ковид режим до краја недеље, а остале болнице, као што су у Чачку и Новом Пазару, већ имају припремљене капацитете ако буде растао број пријема. Он је такође пренео да наредна седница Кризног штаба још није заказана.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар