Да ли је Тесла поносан на нас, као што смо ми поносни на њега

(Фото: Ер Србија)
Пише: Лазар Глишовић*

У јавности је мање познато да је Никола Тесла у престоници Србије боравио тек нешто више од једног дана. Посета је трајала од 1. јуна предвече до 3. јуна изјутра, далеке 1892. године, када је на позив ректора Београдског Универзитета Станојевића, у Београд стигао како би био одликован за свој научни рад. Без обзира на чињеницу да је у Србији провео тако мало времена, Тесла је Србију и српство гајио и промовисао у далекој туђини.

Отуда, не би било погрешно рећи да су осећања према отаџбини уједно била и звезда водиља његовог научног рада о чему сведочи реченица изговорена управо по доласку у Београд, када се виђенијим грађанима који су га дочекали обратио речима „… ако будем сретан да остварим бар неке од мојих идеала – то ће бити доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде испуне, насјлађа мисао биће ми та: да је то дјело једног Србина. Живило српство“! На овај начин Тесла је свој немерљив допринос свету везао за своје порекло. Истовремено, ове речи не служе само на понос сваког Србина ма где био, већ истовремено опонињу и прете. Другим речима, поставља се питање јесмо ли достојни онога што је Тесла учинио за нас?!

Лазар Глишовић

На ово се питање понајбоље може одговорити прегледом онога што је Тесла затекао у Београду на свом боравку од 24. до 30. априла 2021. године. Наиме, наведеног датума у Београд је пристигао нови уједно највећи и најпрестижнији авион националног авиопревозника Ер Србије, који је овенчан именом и ликом славног Тесле.

Нису се Београд ни Србија постидели најфреквентнијег и највећег аеродрома у овом делу Европе, на који је слетео авион Тесла.

На част и понос свих грађана Србије служе километри и километри новоизграђених аутопутева који осим што повезују све делове земље, Србију директно спајају са суседним државама.

Грађани Србије сврставају се у ред најповлашћенијих и уједно најпоноснијих грађана не само Европе већ и света, имајући у виду процес набавке вакцина и имунизације грађана. И не само то. Осим што су Влада и Председник Вучић спретним и одговорним деловањем омогућили масовну имунизацију грађана Србије, она је доступна и грађанима суседних држава као опште добро. На ово би Тесла био нарочито поносан.

Надаље, у не нарочито повољним околностима, Србија је успела да оствари готово најбољи привредни раст у читавој Европи. Ваља нагласити да се привредни раст добрим делом заснива и на иновативним и савременим индустријама, нарочито ИТ индустрији. Тесли на понос!

This image has an empty alt attribute; its file name is Tesla.jpg
Никола Тесла (Фото: Јавно добро)

Нису грађани Србије поносни само када је реч о економско материјалним приликама. На понос њима и Тесли служи држање одговорне државне власти. Примера ради, у времену када из суседне Хрватске, на чијој се данашњој територији налази родно место Николе Тесле, Смиљан (где су у два наврата током XX века убијани и протеривани Теслини рођаци!), поново дувају неки јефтини националистички ветрови, представници Србије понашају се одговорно и достојанствено.

Исто тако, готово у очи слетања Тесле у Београд, у престоници Србије боравио је један од најутицајнијих новинара региона, уједно и страствени заговорник и гласноговорник унитарне Босне и Херцеговине, Сенад Хаџифејзовић. Укратко у „окршај“ са Председником Србије пошао је са идејом да изазове нетрпељивост и подгреје неке старе сукобе. Из окршаја се у Сарајево вратио пун хвале о Србији, нарочито истичући како је очаран оним што је видео у Београду – научно – технолошки парк на Звездари који представља својеврсни генератор иновативне индустрије у Србији уз наводе да би што хитније у Босни и Херцеговини требало развити, односно ископирати овај успешни модел. Овај пример можда по највише служи на част грађана Србије, њеног руководства и нашег Тесле.

This image has an empty alt attribute; its file name is Air-Serbia-aircraft-image-2.jpg
(Фото: Ер Србија)

Никола Тесла симболично је 30. априла из Београда одлетео за Њујорк, град у коме је живео и стварао. Од сада па убудуће, Никола Тесла спајаће два града, две државе и два континента, омогућавајући даљу привредну, економску, културолошку и сваку другу сарадњу.

Имајући у виду речено, пред Теслу данашња Србија и њени грађани могу изаћи без осећања да су га изневерили. Међутим, прогрес је увек условљен иновацијама, креативношћу и сталним унапређивањем, јер се на ловорикама не сме заспати! Томе нас је можда понајвише научио сам Тесла. Хвала му. Живела Србија!

* Аутор је београдски адвокат

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар