Годишња изложба чланова Шабачке фотографске задруге

Традиционална, годишња изложба најбољих остварења чланова Шабачке фотографске задруге, 13. по реду, отворена је синоћ у галерији Културног центра у Шапцу. Јавности су се представила 22 аутора са 64 рада, које је селектовао мајстор уметничке фотографије Милан Марковић, дугогодишњи пријатељ шабачких фотографа. Марковић је, према речима председника Владимира Ђинића, уз чланове Задруге од самог оснивања. На изложби су и два рада најстаријег члана Задруге Мила Вујића, рођеног 1926. године, који је и активни најстарији члан Фото савеза Србије.

– Драго ми је што настављамо сарадњу са Шабачком фотографском задругом, и очекујем да и у будућности приређујемо овакве догађаје. Због епидемиолошке ситуације број посетилаца је ограничен, а изложба је отворена до 15. марта. Молимо суграђанр да приликом доласка у галерију поштују све препоручене мере заштите како би смо могли да уживамо у уметности без ризика – истакла је в. д. директорка Културног центра Светлана Станковић.

Сарадња КЦШ са Шабачком фотографском задругом ушла је у другу деценију и то на обострано задовољство, поручила на отварњу изложбе Соња Петровић – Јагић, кустос установе. – Показатељ преданог приступа је селекција фотографија коју обавља стручни жири. Сваке године неколико чланова учествује на међународним конкурсима и осваја признања. На изложбеној поставци имамо прилику да видимо значајан број црно-белих фотографија што је доказ да може врхунски да ствара без фотошопа, различитих филтера – рекла је Петровић – Јагић.

Члан Градског већа задужен за културу и информисање Мирољуб Мијушковић реако је да постоје валидни подаци да је Шабац уз Београд био првим градовима у Србији у којима се израђивала комерцијална фотографија. Он је нагласио да је град одувек имао сјајне фотографе, током Првог светског рата чувеног Ристу Марјановића, који је остварио упечатљиве фотографије, објављене у француским журналима. – Време је доносило промене и у овој области, мењали су се фотоапарати и технологија израде, али су и стасавале нове генерације које су одржавале континуитет до данашњих дана. Није лако сачувати традицију и квалитет, и зато је рад ШФЗ за сваку похвалу – нагласио је Мијушковић.

0 коментар
1

Прочитајте још

Оставите коментар