Вучић: Снажењем армије и полиције можемо да одвратимо сваког агресора

(Фото: Председиштво Србије / Димитрије Голл)

„Наша војска и полиција морају да буду још много снажнији, да имају боље услове за живот. Верујем да даљом модернизацијом, опремањем и снажењем армије и полиције можемо превентивно да делујемо и да одвратимо сваког агресора“, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић, који је присуствовао здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „ОДГОВОР 2021“, одржаној на полигонима „Орешац“ и „Пасуљанске ливаде“.

Током вежбе, припадници Војске Србије и МУП-а приказали су део способности, увежбаности, ватрене моћи и садејства у решавању кризних ситуација.

На полигону „Орешац“ код Вршца приказана је способност специјалних јединица Војске Србије и полиције за извођење противтерористичке акције и решавање талачке ситуације, са циљем демонстрације спремности и увежбаности здружених јединица да успешно одговоре на све ризике и претње по безбедност Републике Србије и њених грађана.

Вежба је имала пет сегмената током којих су безбедносне снаге дејством из ваздуха, са копна и на води, уз употребу хеликоптера, борбених оклопних возила „Милош“ и „хамер“, десантних чамаца, система беспилотних летелица и анти-дрон система, брзом и ефикасном акцијом савладали и неутралисали терористе, чиме су показали врхунску увежбаност и висок степен прецизности.

Здружена тактичка вежба „Одговор 2021“ настављена је на полигону „Пасуљанске ливаде“ на којем су јединице Kопнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Жандармерије, као и Хеликоптерске јединице МУП-а Србије приказале поступке ојачане борбене групе у одбрани са преласком у напад.

Дејствовале су ловачка и бомбардерска авијација, као и хеликоптери и артиљеријско-ракетна средства противваздухопловне одбране. Војска Србије извела је на положаје део најсавременијег наоружања и борбених система којима располаже, као и средства из развоја домаће одбрамбене индустрије.

(Фото: Председиштво Србије / Димитрије Голл)

На данашњој вежби дејствовали су и хеликопери Ми-35, као и противоклопни хеликоптери типа „гама“ који су ракетама „маљутка“ неутралисали непријатељска оклопна возила, док су јуришни авиони типа „Орао“, те ловачки авиони МиГ-29 дејствовали у симулираној борби.

Председник Вучић је честитао припадницима Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на успешно изведеној вежби и нагласио да је поносан на оно што је данас приказано.

„Видели смо како заједнички могу да раде Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова, наша војска и наша полиција“, рекао је председник Вучић и посебно истакао перформансе артиљеријско-ракетног система за противваздухопловну одбрану „Панцир С1″, који се сматра једним од најсавременијих ПВО система своје класе на свету.

Председник је додао да су данашњом вежбом, у којој су коришћена савремена средства, наоружање и опрема, војска и полиција показали колико је улагања потребно у одбрану и најавио даљу модернизацију Војске Србије и полиције.

„Брзо, ефикасно и веома организовано. Честитам свим припадницима војске и полиције на успешно обављеној вежби и велико хвала!“, рекао је на крају вежбе председник Вучић.

У вежби „Одговор 2021“ учествовало је око 1.200 припадника Војске Србије и око 300 припадника полиције. Своје способности приказали су припадници Kопнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.

Вежби су присуствовали и председница Владе Србије Ана Брнабић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, министри одбране Небојша Стефановић, унутрашњих послова Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор полиције Владимир Ребић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

(Извор: predsednik.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар