fbpx

Вучић и чланови породице прислушкивани 1.572 пута

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће одговор државе на криминалне групе бити немилосрдан у складу са законом и уставом, правдом, моралом и потребама грађана Србије.

Председник Вучић је после седнице Савета за националну безбедност, истакао да је Србија у последњем периоду успела да се обрачуна са неколико криминалних група, које су починиле бројна убиства.

“Водила се истрага за три, сада већ за четири, а имамо нових сазнања и о другим убиствима и несталима”, рекао је председник Вучић и додао да ће у року од 72 сата бити нових сазнања, јер су позаjмљене справе којима се откривају нови докази.

Председник Републике Србије је истакао да су код припадника најпознатије криминалне групе, која је ухапшена у претходном периоду, уз помоћ тих справа, пронађене фотографије и обележена лица у Безбедносно информативној агенцији и Министарству унутрашњих послова, који су им били “непријатељи” и „прогонитељи“.

Према његовим речима, међу тим људима није нико од челника МУП-а, већ оперативци који су директно успели да их ухвате, људи који су јунаци, јер су ризиковали своје животе у правом смислу речи.

Председник је навео да има млађих криминалних група које желе да наставе криминалне делатности ухапшене организоване криминалне групе и поручио да ће убрзо и они бити растурени и иза решетака.

„Избројани су дани на слободи свима који мисле да је време да наставе „славна дела претходника“ и да трују нашу децу наркотицима, ликвидирају супарнике на монструозан начин“, поручио је председник Републике Србије.

Председник се захвалио грађанима Србије који су веровали у државу и знали да ће бити јача од свих криминалних група на нашем подручју, као и припадницима Министарства унутрашњих послова и Безбедносно информативне агенције.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да је Министарство унутрашњих послова спровело до краја истрагу о нелегалном прислушкивању председника Вучића и чланова његове породице и прецизирао да је МУП дошао до неспорних доказа да су председник и чланови његове породице илегално и без правног основа прислушкивани 1.572 пута.

„Дошли смо до неспорних доказа да су председник и чланови његове породице нелегано прислушкивани 1.572 пута кроз телефонске контакте. Сви контакти су бележени илегално и као такви били евидентирани без правног основа, полицијског резона, а транскрипт разговора био је скидан “на бело“ и ношени поједним високим функционерима у МУП-у“, рекао је министар Вулин.

Осим кршења људских права, председника Вучића и чланова његове породице, Андреја, Анђелка и Данила, како је навео, прекршен је систем, који треба да штити грађане, а не да их на било који начин доводи у позицију да се њихова приватна комуникација, у којима није било никаквих инкриминишућих разговора, неовлашћено користи и ставља на увид.

„МУП је завршио свој посао, извесни број припадника стављен је на полигараф и сви су пали на питањима која се односе на нелегално прислушкивање председника“, рекао је министар Вулин.

Очекује се, додао је, да Тужилаштво формулише квалификацију дела и да се то заврши пред правосудним органима.

“ Ово што се десило не сме више никада и никоме да се деси у Србији“, поручио је министар Вулин.

Говорећи о наставку борбе против организованог криминала, председник Вучић је навео да је у рејону између Шапца и Лознице заплењен до сада највећи арсенал илегалног наоружања, 21 цев, међу којима је највећи део дугих цеви.

„То су цеви скупе израде, а има и снајперских пушака и веома квалитетних оптичких нишана”, рекао је председник Србије и додао да БИА ради на расветљавању чињеница и утврђивању са којом криминалном групом је то оружје повезано.

„То је највећи арсенал који је до сада пронађен. Шабачка полиција ради на томе, а сада ће централне власти да преузму, да се види за које је намере било припремано оружје и ко је све био повезан са њим”, рекао је председник Вучић.

На седници Савета за националну безбедност анализирана је ситуација на Косову и Метохији, процес вакцинације у Србији, борба против организованог криминала, као и набавка нове опреме и наоружања, за јачање Министарства унутрашњих послова, Безбедносно информативне агенције и Војске Србије.

Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министар одбране Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар финансија Синиша Мали, министар спољних послова Никола Селаковић, министарка правде Маја Поповић, директор БИА Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, државни тужилац Загорка Доловац, директор полиције Владимир Ребић.

Извор МУП Србије

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар