Вулин: Постоје разлози за забринутост када је у питању безбедност председника Вучића

Александар Вулин (Фото: mup.gov.rs)

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да постоје разлози за забринутост и повећану будност када је у питању безбедност председника Републике Србије Александра Вучића.

„Неспорно је да је председник Вучић стожерна тачка која гарантује политичку стабилност у Србији, од његовог свакодневног рада до резултата које постиже на изборима. Он је тај који окупља српску политичку сцену, уз кога је апсолутна већина нашег народа и то гарантује политичку стабилност“, рекао је министар Вулин за ТВ „Пинк“. 

Политичка стабилност, како је истакао гарантује економску, а она даје могућност Србији да јача, да се опрема, да се припрема, наоружава и да буде гарант безбедности за све Србе, без обзира где они живе. 

Министар Вулин је оценио да се у неким медијима непрекидно понављају слике председника у неком самртном ропцу, на којима га гађа снајпер, или се припрема неки колац за њега – стално призивају и цртају неку смрт око њега и то представљају као дозвољено, нормално, чиме се ствара атмосфера да то треба да се уради, што је опасно. 

Како је објаснио министар Вулин, слике младића чија су тела измасакрирана приказана су како би се утврдио њихов идентитет, али и прекинуло са причама о релативизацији злочина које је организована криминална група Беливука и Миљковића починила. 

Говорећи о истрази против ове организоване криминалне групе, министар Вулин је навео да постоје оперативна сазнања да су они имали своје мете у полицији, људе које су сматрали својим непријатељима и да ће истрага утврдити да ли су нешто планирали да ураде, а да ће полиција свако оперативно сазнање доставити тужилаштву. 

Министар је додао да су чланови ове криминалне групе у полицији имали људе којима су могли да се обрате, да затраже заштиту, да им врате блиндирано возило, да окрену главу када код њих нађу оружје, које су могли да зову када се ухапси неко од припадника њиховог клана, који су могли да им обезбеде да се слободно шетају градом, иако имају расписане потернице. 

„Као што сте видели у претходних неколико недеља, неки од тих људи се већ налазе у затвору“, рекао је министар Вулин.

Упитан да прокоментарише изјаву председника Србије да је неко из врха извршне власти помагао у лоцирању три убијена лица која су била под заштитом, министар је навео да председник Вучић никада не говори узалудно и без аргумената и да је то рекао јер је добио одговарајућа сазнања из истраге. 

„Постоје индиције да су неки појединци размењивали информације са припадницима  и овога клана, а да су нека лица која су била под опсервацијама завршила трагично и ликвидирана у обрачунима“, рекао је министар Вулин. 

Министар је указао да је радна група која је истраживала ову криминалну групу формирана 8. децембра 2020. и да су прва хапшења уследила 4. фебруара ове године. 

Говорећи о кавачком и шкаљарском клану, министар је оценио да количина новца и дроге са којима припадници ова два клана располажу не може да постоји без озбиљне подршке бројних служби, не може да изађе из Црне Горе, а да неки делови црногорске власти нису били у прилици да им помогну или их организују. 

„У протеклих неколико дана имамо охрабрујуће сигнале из правосуђа Црне Горе да ће нам бити омогућено да у неким за нас врло важним случајевима добијемо неке врло важне информације. Уколико се то деси, то је најбољи начин да се покаже да се односи мењају“, рекао је министар Вулин.

Делови МУП-а су злоупотребљавали овлашћења

Од 26 особа које су биле на мерама како би се преко њих незаконито прислушкивао председник Републике Србије Александар Вучић и чланови његове породице, ниједна није ухапшена, приведена или саслушана и на основу тих мера осуђена, рекао је министар Вулин.

Он је навео да је у међувремену, поред познатих 1.572, откривено још неколико стотина незаконито прислушкиваних разговора који су достављени надлежном тужилаштву и додао да број незаконито пресретнутих разговора расте. 

„Делови Министарства унутрашњих послова су злоупотребљавали своја овлашћења тако што су од надлежног судије тражили прислушкивање неког лица за кога су унапред направили неку легенду и тражили мере да би пратили његове криминалне активности, а у суштини су их тражили не зато што су ти људи били криминалци, већ јер су знали да ће се чути са Александром Вучићем или неким од чланова његове породице“, објаснио је министар Вулин. 

Министар је истакао да се онај ко је дао службену белешку која носи ознаку „строго поверљиво“ којом је „махала“ потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић недавно на конференцији за новинаре, суочава са претњом кривичног гоњења јер је пуштањем таквог документа у јавност озбиљно прекршен закон. 

„У нашој земљи постоји једно неписано правило, не смеш да критикујеш Зорана Ђинђића и да похвалиш Александра Вучића. За Александра Вучића не важи ниједно правило које важи за сваког другог грађанина, претпоставка невиности или поштовање приватности његове породице. Све је дозвољено и све можете да кажете за њега, а ако то кажете за другог онда то наилази на осуду“, рекао је министар Вулин.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар